Ongeveer 1.000 Covid-boetes uitgegeven in twee weken; Strengere handhaving komt eraan

By Jernst van Waal

Ongeveer duizend mensen hebben de afgelopen twee weken een boete gekregen voor het overtreden van de regels van het coronavirus. De veiligheidsregio’s zijn maandag tijdens hun wekelijkse Veiligheidsraadvergadering overeengekomen dat ze strenger zullen zijn in het handhaven van de regels tegen de verspreiding van het virus.

Vorige week kregen 451 mensen een boete voor het overtreden van de coronavirusregels, de week daarvoor kregen 551 mensen een boete, meldt Hart van Nederland op basis van cijfers van de politie. Dit zijn alleen boetes die zijn opgelegd door politieagenten. Boetes van handhavers zijn niet inbegrepen. Ook het Openbaar Ministerie moet de boetes nog beoordelen.

Naast de boetes heeft de politie de afgelopen twee weken ook ruim 2.600 waarschuwingen afgegeven. De meeste waarschuwingen gingen volgens het programma naar tieners van 15 tot 19 jaar.

De veiligheidsregio’s waren het erover eens dat handhavers prioriteit zullen geven aan de handhaving van de nieuwste regels die de groepsgrootte beperken tot maximaal 4 personen, en het verbod op openbare consumptie van alcohol na 20.00 uur. Ook komen er strengere controles op sociale distantiëring.

“Onze eerste prioriteit is het stoppen van slecht gedrag”, aldus Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsraad, meldt RTL Nieuws. De huidige maatregelen blijven nog zeker een paar weken van kracht en Bruls riep mensen op “zich aan de maatregelen te houden, omdat de toename van het aantal ziekenhuisopnames zorgwekkend is”.

“We bevinden ons op een omslagpunt, maar ik verwacht binnenkort de effecten van de aangescherpte coronamaatregelen te zien”, zei minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na een gesprek met de Veiligheidsraad.

Omdat de effecten van de op 14 oktober geïmplementeerde gedeeltelijke lockdown nog niet zichtbaar zijn, zal de regering naar verwachting deze week geen nieuwe maatregelen tegen het coronavirus doorvoeren.