‘Onaanvaardbare’ dood van George Floyd is geen excuus voor ‘onverantwoordelijke’ protesten: Rutte

By admin

Zowel het onvergeeflijke karakter van de dood van George Floyd als het ‘onverantwoordelijke’ karakter van massale bijeenkomsten in Nederland die daarop volgden, kunnen allebei tegelijk worden erkend, stelde premier Mark Rutte vrijdag tijdens een persconferentie, waarin hij een versoepeling aankondigde. van beperkingen voor het Europese toerisme. “De beelden uit de VS zijn heel intens. Wat daar gebeurde is onaanvaardbaar, maar niet alleen in de Verenigde Staten. Ook hier voelen mensen dat ze geen deel uitmaken van de droom en tellen ze niet helemaal mee”, aldus Rutte.

De opmerkingen markeren de eerste publieke verklaring van de premier over deze kwestie na vier massaprotesten in grote Nederlandse steden deze week als reactie op de dood van een ongewapende zwarte Amerikaan door toedoen van een politieagent in Minnesota. Rutte wees erop dat hij van mening was dat, hoewel Floyd’s dood “onaanvaardbaar” was, het toch niet gerechtvaardigd was de sociale afstandsregels te negeren om de verspreiding van Covid-19 te beteugelen.

‘Ik schrok van de beelden op de Dam’, zei Rutte over het protest van maandag in Amsterdam, dat een volle menigte van ongeveer vijfduizend mensen trok. ‘Die regels zijn er zodat we het virus kunnen verslaan. Het virus houdt geen rekening met de aard van een demonstratie’, zei hij.

‘Kijk terug naar maandagavond in Amsterdam. In Nederland is er het recht om te demonstreren; een belangrijk recht in onze democratie. Maar er is ook de verplichting om je aan de anderhalve meter te houden. En ze kunnen samen gaan als we het verstandig benaderen ‘, zei Rutte.

‘En je moet ervan overtuigd zijn dat de dood van George Floyd onaanvaardbaar is en dat de demonstratie op de Dam in deze vorm onverantwoord is’, voegde hij eraan toe. Hij prees ook de beter gespreide demonstraties in Groningen en Den Haag en stelt dat hij volledig gekant is tegen een protestverbod als gevolg van de aanhoudende gezondheidscrisis.

‘Iedereen die hier binnen de wet verblijft, moet kunnen worden wie hij of zij wil zijn. Ook hier is racisme. Ook hier is discriminatie’, zei Rutte. ‘Ik begrijp meteen iedereen in Nederland die de beelden heeft gezien, de systeemproblemen herkent en wil protesteren. Maar er is een pandemie aan de gang in Nederland en de rest van de wereld. Afstand houden is ook de verantwoordelijkheid van demonstranten.’

De premier weigerde commentaar te geven op het protest van woensdagavond in Rotterdam, waarbij duizenden demonstranten gedwongen werden het toneel van het protest te verlaten nadat de menigte te groot werd.

Black Lives Matter-demonstranten, gekweld door het aanhoudende politiegeweld, hebben deze week tot nu toe vier demonstraties in Nederland gehouden. Maandag trok een protest in Amsterdam zo’n 5.000 mensen, die de Dam overstroomden zonder zich te houden aan sociale afstandsmaatregelen, wat resulteerde in nieuwe kritiek op de burgemeester van de stad, Femke Halsema. Dinsdag vormden zich in Den Haag en Groningen nog twee protesten die duizenden mensen trokken met behoud van sociale afstand.

‘Wij als samenleving moeten collectief de afstandsregels naleven, en dus ook collectief ons uitspreken tegen racisme’, aldus Rutte.