FINANCIEEL.com

Omwonenden van Schiphol zijn het niet eens met nieuw voorstel om geluidsnormen te versoepelen

Omwonenden van Schiphol zijn het niet eens met nieuw voorstel om geluidsnormen te versoepelen

Inwoners van Schiphol gaan niet akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven te verminderen. Dat is nodig omdat het Gerechtshof Amsterdam vrijdag bevestigde dat de stem van de bewoners cruciaal is om de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te halen.

Het kabinet had eerder al een voorstel ingediend voor de regeling van maximaal 460.000 vluchten voor volgend jaar, maar de gemeenteraad van Schiphol (MRS) kon het daar niet helemaal mee eens zijn. De raad zei namens de bewoners te kunnen “leven met” een tussenstap van 460.000 vluchten in het proefjaar 2023/24, maar is tegen versoepeling van de geluidsregels.

MRS-voorzitter Eddy van Hijum zei geen nieuw voorstel van het kabinet te verwachten. Maar hij gaat ervan uit dat die er komt, omdat bijvoorbeeld al is bepaald dat het aantal vluchten pas komend voorjaar wordt beperkt. Oorspronkelijk zou dat eerder het geval zijn geweest. Van Hijum wil eerst overleggen met bewonersvertegenwoordigers en wachten op het nieuwe kabinetsplan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de intentie uitgesproken om zo spoedig mogelijk een plan in te dienen.

Namens de bewoners is de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuigoverlast (RBV) “zeer verheugd” met de uitspraak in hoger beroep van vrijdag. Daaruit bleek dat Schiphol volgend jaar toch mag krimpen. RBV koos in de zaak de kant van de staat, die aanvankelijk in kort geding in het voordeel van de luchtvaartmaatschappijen had beslist dat de overheid Schiphol niet mocht laten krimpen.

“Dit is het beste resultaat dat we konden behalen”, kondigde RBV-advocaat Channa Samkalden aan. “Het vonnis erkent echt de positie van de bewoners. De rechtbank zegt dat de huidige situatie onwettig is. Het doet ons dubbel kijken naar de misstanden van de afgelopen jaren, maar dat is ook de reden dat we een zaak hebben aangespannen tegen de staat.”

Over het algemeen loopt de zaak nog. Daarin eisen bewoners dat de overheid rondom Schiphol zich houdt aan de geluidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert