Financieel.com

OMT: Lockdown tot maart als de ziekenhuisopnames van Covid niet vallen; Beperkingen waarschijnlijk gedurende de zomer

Als het aantal coronavirus-gerelateerde ziekenhuisopnames in het huidige tempo blijft afnemen, zal Nederland in ieder geval tot begin maart in de huidige lockdown moeten zitten, zei het Outbreak Management Team woensdag in zijn 95e advies aan de regering.

Om de maatregelen te versoepelen, moeten er minder dan 40 Covid-gerelateerde ziekenhuisopnames en 10 intensive care-opnames per dag zijn. In de afgelopen weken is het aantal ziekenhuis- en IC-opnames gestabiliseerd en deze week zelfs gedaald. In dit tempo zal de versoepelingsdrempel pas in maart worden gehaald. Vanwege het griepseizoen kan het zelfs langer duren, zei de OMT.

Viroloog Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong zei dat de beperkingen nog verder zouden kunnen voortduren. “Op basis van de kennis die we vandaag hebben, denk ik dat de beperkingen zeker de komende zomer zullen blijven bestaan. Pas als we alle kwetsbare mensen hebben ingeënt, kunnen we de maatregelen versoepelen ”, zegt hij tegen Het Parool.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge informeerde woensdag de Tweede Kamer over de vaccinatiestrategie. Hij zei dat de huidige prognoses laten zien dat medisch kwetsbaren en iedereen van 60 jaar en ouder tegen 31 juli gevaccineerd zullen zijn.

De zeer besmettelijke B117-stam van het coronavirus begint ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Ongeveer 100 mensen testten positief op deze stam van het virus, die voor het eerst werd geïdentificeerd in het Verenigd Koninkrijk. Meer dan een derde van de B117-gevallen vindt plaats in de gemeente Lansingerland, waar besmettelijke leraren het virus zouden hebben doorgegeven aan kinderen, aldus het OMT.

Het team van experts verwacht dat er binnenkort meer gevallen van de B117-stam zullen opduiken in Nederland. Deskundigen zijn het er grotendeels over eens dat de B117-stam besmettelijker is dan de meer algemene variant die in Nederland wordt aangetroffen. Sommige wetenschappers denken dat de sterke toename van het aantal besmettingen in het VK ook verband kan houden met de losse regelgeving die het land tot half december had.

De Jong ziet de nieuwe mutatie niet als een ‘pandemie binnen een pandemie’. Hij zei: ‘Als de Britse variant er niet was geweest, waren misschien alleen de basisscholen eerder geopend. Scholen blijven voorlopig uit voorzorg gesloten om de rol van kinderen bij de verspreiding van het virus te bestuderen. “

Het voltallige OMT gaf in zijn advies aan de situatie over twee weken opnieuw te beoordelen en pas daarna te adviseren of het veilig is om basisscholen en kinderopvang te heropenen. Dit zal zijn na de eerste resultaten van een onderzoek onder de inwoners van Lansingerland om de verspreiding van B117 te bepalen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus MC, het regionale bureau GGD Rotterdam en het RIVM.

Exit mobile version