Nu hardere Covid-maatregelen leiden tot snellere economische groei: De Nederlandsche Bank

By Jernst van Waal

Ondanks dat de regering naar verwachting vanavond een harde lockdown in Nederland aankondigt, is DNB nog steeds vrij positief over de Nederlandse economie. Als de beperkende maatregelen en vaccins effectief zijn, komt de economie snel weer op stoom, zegt DNB-directeur Olaf Sleijpen tegen de NOS.

Volgens Sleijpen kun je beter nu ingrijpen met harde maatregelen, dan mildere maatregelen blijven nemen die onvoldoende blijken te zijn. ‘De uitdrukking’ zachte genezers maken stinkende wonden ‘past hier,’ zei hij. “Een beleid van rennen en stoppen is niet verstandig vanuit economisch oogpunt.”

DNB heeft drie scenario’s doorgerekend voor de Nederlandse economie, afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt. Deze variëren van 4,9 procent economische groei volgend jaar in het milde scenario tot 0,2 procent groei in het ernstige scenario. Deze berekeningen zijn gedaan voordat bekend werd dat de regering vandaag nieuwe maatregelen zou nemen.

Als de strikte lockdown wordt geïmplementeerd zoals bronnen zeggen en tot eind januari duurt, groeit de Nederlandse economie volgend jaar rond de 1 of 2 procent, berekende DNB. “Het heeft een kortetermijneffect op de economie, maar als je effectief bent, kom je dichter bij het milde scenario.”

De centrale bank maakt zich nog geen zorgen over het effect van de pandemie op de overheidsfinanciën en banken. Ze waren allebei in uitstekende staat voor het coronavirus en kunnen flink wat klappen doorstaan. Het overheidstekort loopt snel op, tot 6,3 procent van het bbp dit jaar. Maar de schuld ten opzichte van het bbp is met iets meer dan 60 procent nog geen probleem, “zeker in vergelijking met andere Europese landen”, aldus DNB.

DNB onderwierp de Nederlandse banken ook aan een ‘coronavirus-stresstest’ en constateerde dat ook als de vaccins niet voldoende blijken te werken en Nederland tot eind volgend jaar te maken krijgt met beperkende maatregelen, de banken het nog kunnen redden. krediet verstrekken aan burgers en bedrijven. ‘Maar waakzaamheid is nog steeds vereist,’ zei Sleipjen.