FINANCIEEL.com

NSC, VVD nek-aan-nek in de peilingen; GroenLinks-PvdA licht gedaald

NSC, VVD nek-aan-nek in de peilingen; GroenLinks-PvdA licht gedaald

Met nog twee weken te gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen liggen de NSC (25 naar 31 zetels) en de VVD (26 naar 30 zetels) nog steeds nek-aan-nek, zo blijkt uit de Peilingwijzer. GroenLinks-PvdA blijft achter met 21 tot 25 zetels, meldt de NOS.

De Peilingwijzer is een gewogen gemiddelde van de peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag van politicoloog Tom Louwerse. Twee weken geleden meldde Louwerse geen duidelijk verschil tussen de top drie partijen. Deze week staat GroenLinks een duidelijke stap lager dan NSC en VVD.

Volgens Louwerse had Frans Timmermans in de peilingen voor GroenLinks-PvdA niet het gehoopte effect. “De combinatie GroenLinks-PvdA staat ongeveer net zo hoog in de Peilingwijzer als voordat de partijen besloten een gezamenlijke lijst te vormen. Ze zitten al bijna het hele jaar op hetzelfde niveau.”

Volgens Asher van der Schelde van I&O Research vinden kiezers Timmermans niet erg overtuigend. Een deel van het probleem is dat de campagne van GroenLinks-PvdA niet gericht is op klimaatverandering, een thema waarop de linkse partijen goed scoren.

NSC-leider Pieter Omtzigt doet het goed bij de kiezers. Volgens I&O vonden de kiezers hem het meest overtuigend tijdens zowel de College Tour- als de RTL-verkiezingsdebatten. Dilan Yesilgöz (VVD) bevindt zich ergens tussen Omtzigt en Timmermans. Zij scoort bijzonder goed bij haar eigen kiezers en wordt als helder en realistisch ervaren.

Ook voor het NSC van Omtzigt ziet I&O verdere groeimogelijkheden, wat Van der Schelde verrassend noemde. “Omtzigt trekt kiezers van links en rechts en dat is lastig bij elkaar te houden. We hadden verwacht dat hij wat zou verliezen als zijn verkiezingsprogramma bekend zou worden, maar we zien dat veel mensen die nog geen voorkeur hadden nu ook voor hem kiezen.”

Van de Schelde noemde het ook slim dat Omtzigt weigert te zeggen of hij premier wil worden. “Stel dat hij geen premier wil zijn, dan moet hij iemand benoemen, en dan bestaat de kans dat mensen zeggen dat het voor hen niet meer werkt.”

De politicologen benadrukten dat het nog geen uitgemaakte zaak is. GroenLinks-PvdA heeft ook nog groeipotentieel en kan kiezers voor zich winnen die momenteel denken op D66 of Volt te stemmen. Het verleden heeft ook geleerd dat er in de laatste week voor de verkiezingen grote verschuivingen kunnen plaatsvinden, aldus Louwerse.

De PVV is momenteel de vierde partij op de Peilingwijzer, met 16-20 zetels. “Na een stijging is het zetelaantal van de PVV gestabiliseerd rond het niveau van de vorige keer. Een echte doorbraak is er niet geweest”, aldus Louwerse.

BBB verliest duidelijk de gunst en staat nu op 7-11 zetels, bijna hetzelfde niveau als de D66 (6-10 zetels). Volgens Louwerse zijn de NSC en BBB electorale concurrenten en is de NSC duidelijk aan het winnen.

De PvdD staat op 6-8 zetels, de SP op 4-6 en Volt, FvD, CDA, DENK en ChristenUnie allemaal op 3-5. SGP heeft 2-4, JA21 is gezakt naar 0-2 en BIJ1 en 50Plus hebben beide 0-1 zetels.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert