FINANCIEEL.com

NS en ProRail onder vuur tijdens hoorzitting over treinstoringen

NS en ProRail onder vuur tijdens hoorzitting over treinstoringen

NS-directeur Wouter Koolmees en ProRail-topman John Voppen stuitten dinsdag op veel kritiek tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Kamerleden brachten met name de wijze van communicatie met reizigers en het gebrek aan alternatief busvervoer aan de orde tijdens de grote treinstoring in Amsterdam op 4 en 5 juni. Ruim 1.500 gestrande reizigers brachten de nacht door op Amsterdam Centraal Station.

Koolmees stelde dat excuses op zijn plaats zijn, want reizigers moeten kunnen rekenen op de NS, de Nederlandse Spoorwegvervoerder, en dat was die avond niet het geval. Ook Voppen was “diep geraakt” door de treinstoring.

“De belofte is om mensen ’s nachts naar huis te brengen”, aldus de CEO van ProRail. “Het valt me ​​zwaar dat het die zondagavond niet is gelukt.”

De Kamerleden zeiden veel ruimte voor verbetering te zien. Zo wezen ze op de slechte communicatie naar reizigers, die constant in de NS-app zagen dat treinen weer zouden gaan rijden, terwijl dat pas de volgende dag om 11.00 uur het geval was. Dat komt volgens de twee spoorbazen doordat het logistieke systeem gekoppeld is aan het reizigerssysteem. In het eerste systeem gaven technici prognoses over het herstel, maar die prognoses hoeven niet realistisch te zijn. Volgens hen is het ontkoppelen van die systemen niet zo eenvoudig. “Geweldig”, zegt D66-Kamerlid Lisa van Ginneken.

Harmen Krul (CDA) wees erop dat veel gestrande reizigers daarom geen gebruik hebben gemaakt van het aanbod van een gratis hotelovernachting, omdat ze bleven hopen dat er weer treinen zouden rijden. “Dat tast het vertrouwen aan, hoe voorkomen we dat het vertrouwen wegebt?” hij vroeg zich af.

Passagiersvereniging Rover, die ook bij de bijeenkomst was, zei dat de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer op het spel staat. “Het is erger met het openbaar vervoer dan een paar jaar geleden”, zegt bestuurslid Walter Etty. En dat is een reëel probleem, want de klimaatdoelstellingen moeten worden gebruikt om het vertrouwen van niet-regelmatige OV-gebruikers te winnen, zodat ze de auto laten staan, betoogde hij.

Tot slot vraagt ​​de Tweede Kamer zich af waarom er tijdens de storing geen bussen zijn ingezet. Volgens Koolmees en Voppen was dit logistiek niet haalbaar omdat er te veel passagiers waren en men vreesde dat mensen zouden gaan vechten voor een plekje. Fahid Minhas (VVD) begreep dat, maar betwijfelde of bij een kleinere verstoring voldoende inzet van bussen mogelijk was geweest. Minhas vroeg zich af of de contracten met busmaatschappijen op orde zijn.

Barry Madlener (PVV) vond het een “bizarre conclusie”.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert