Nog drie gevallen van bloedstolsels gemeld na gebruik van het AstraZeneca Covid-vaccin

Nederlandse bijwerkingenmonitor Lareb meldde nog drie gevallen van bloedstolling met een laag aantal bloedplaatjes bij patiënten die het AstraZeneca Covid-19-vaccin kregen. De nieuwe gevallen die woensdag bekend werden gemaakt, kwamen bovenop vijf andere ernstige gevallen die vorige week werden gemeld, waarvan er één als gevolg daarvan stierf.

Bij alle drie de nieuwe gevallen betreft het vrouwen die niet ouder zijn dan 65 jaar, waarbij de jongste 23 jaar is. De nieuwe gevallen deden zich 7 tot 20 dagen na vaccinatie voor. Van de drie had er één “uitgebreide longembolieën”, terwijl de andere twee sinus trombose ontwikkelden.

De andere vijf waren vrouwen van 25-65 jaar. Die gevallen deden zich 7 tot 10 dagen na vaccinatie voor. Drie van hen leden aan longembolieën, waaronder een die stierf en een ander die ook een hersenbloeding had. De andere twee gevallen betroffen een vrouw met uitgebreide trombose in de buikader en de andere ontwikkelde stolling in de slagaders van haar benen.

De EMA zei woensdag dat zijn onderzoekers geloven dat trombose met een laag aantal bloedplaatjes een zeldzame bijwerking van het vaccin is. Het zei ook dat het geloofde dat het voordeel van het vaccin groter was dan het zeldzame risico op een ernstige bijwerking.

Nederland stopte tijdelijk met het gebruik van het vaccin nadat de eerste vijf gevallen van bloedstolling door Lareb waren aangekondigd. Als gevolg hiervan hebben gezondheidsfunctionarissen duizenden vaccinatieafspraken geannuleerd. Naar verwachting zou de Nederlandse Gezondheidsraad later op donderdag een nieuw advies uitbrengen aan het kabinet over het gebruik van het AstraZeneca Covid-19-vaccin in Nederland.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat zijn kantoor kort daarna een verklaring zou afgeven over hoe het land verder zal gaan.

Plaats een reactie