FINANCIEEL.com

NL krijgt voor elke graad opwarming 2 tropische dagen; Mediterrane opwarming schrikbarend

NL krijgt voor elke graad opwarming 2 tropische dagen; Mediterrane opwarming schrikbarend

Nederland krijgt voor elke graad opwarming van de aarde twee extra tropische dagen, meldt het meteorologisch instituut KNMI donderdag, een dag nadat het Spaanse weerinstituut Aemet alarm sloeg over de stijgende temperaturen van de Middellandse Zee.

Spanje zit midden in de derde hittegolf dit jaar. De gemiddelde temperatuur van de Middellandse Zee aan de Spaanse kust bereikte deze maand 24,6 graden – 2,2 graden hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar, meldde Aemet. Het zeewater in Spanje is sinds het begin van de metingen in 1940 niet zo heet geweest.

Nederland heeft deze zomer tot nu toe drie tropische dagen gehad – met thermometers boven de 30 graden Celsius bij het nationale weerstation in De Bilt. Honderd jaar geleden was het gemiddelde één tropische dag per zomer. Nu is het al 4,5, aldus het KNMI.

“Een relatief kleine opwarming zorgt voor een relatief snelle toename van het aantal warme dagen”, aldus het KNMI. De zomers in Nederland zijn 2 graden warmer geworden. “Het aantal tropische dagen is met meer dan een factor vier toegenomen.”

De toename van hete dagen is in heel Europa te zien en is momenteel goed zichtbaar in Spanje met zijn derde hittegolf. Weerbureau Aemet benadrukte dat het record voor het warmste zeewater niet voor niets is gebroken. Die werd door velen gebroken, zegt woordvoerder Ruben del Campo tegen persbureau AFP. Het vorige record was 24 graden Celsius in 2015. Het nieuwe record is 24,6 en de zomer is nog lang niet voorbij.

Als je naar gemiddelden kijkt, besef je niet het hele verhaal, zegt ecoloog Anieke van Leeuwen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) tegen de NOS. “Als je alleen naar het gemiddelde kijkt, lijken het kleine waardes. Maar een gemiddelde gaat omhoog omdat er meer dagen zijn met veel hogere temperaturen. En plekken die veel warmer zijn. Met de klimaatcrisis waar we nu in zitten, komen extremen steeds vaker voor.”

In het zuidoosten van Spanje is de zeetemperatuur op sommige plaatsen opgelopen tot 28 graden. Het meetpunt bij de Balearen registreerde zelfs 29 graden. De hoge watertemperaturen hebben een grote impact op het leven in zee. Maar buiten het water betekent het ook dat de omgevingstemperatuur ’s nachts maar heel weinig afkoelt.

“Als we een verdere toename van warmte willen beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen en moet CO2 uit de lucht worden gehaald”, benadrukte het KNMI.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert