FINANCIEEL.com

Nieuwe NS Intercity’s worden getest tussen Den Haag en Eindhoven

Nieuwe NS Intercity’s worden getest tussen Den Haag en Eindhoven

De nieuwe Intercity’s van NS zijn maandag begonnen met proefritten met reizigers tussen Den Haag en Eindhoven. De zogenaamde Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) stopt onderweg op de stations Den Haag Holland Spoor, Delft, Rotterdam Centraal, Breda en Tilburg en rijdt deels op de hogesnelheidslijn. De nieuwe trein wordt sinds half april getest tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal.

Volgens de NS hebben de twee geteste Intercity’s al meer dan 100.000 kilometer op dat traject afgelegd. “Dat geeft vertrouwen voor deze volgende stap. Den Haag-Eindhoven is het tweede traject waar ICNG proefritten draait, dus we doen zo vroeg mogelijk ervaring op”, zegt programmamanager Maarten Bakker.

De nieuwe Intercity’s kunnen op de hogesnelheidslijn sneller rijden dan de huidige treinen op dat traject, hebben extra bagageruimte, grote deuren met gelijkvloerse instap en meer beenruimte. Reizigers kunnen ook gebruik maken van stopcontacten en USB-poorten in zowel eerste als tweede klas.

De ICNG is in het verleden een paar keer naar de werkplaats van het emplacement gestuurd voor onderzoek of aanpassingen. Zo bleek begin juni dat de binnendeuren van de trein niet meer automatisch opengingen als ze een bepaald aantal keren werden geblokkeerd, bijvoorbeeld wanneer reizigers een deur probeerden te openen die al dicht was. Een woordvoerder van de NS laat weten dat het probleem inmiddels is opgelost met een softwarematige aanpassing.

NS heeft ruim 1 miljard euro geïnvesteerd in de 99 nieuwe Intercity’s. Ze zouden vorig jaar voor het eerst gaan rijden, maar door leveringsproblemen tijdens de coronapandemie liep de start vertraging op.

Als alles goed gaat, hoopt de NS de nieuwe trein voor het einde van het jaar snel operationeel te hebben op het traject Amsterdam-Rotterdam als onderdeel van de officiële dienstregeling, waarbij de proefritperiode is afgerond, zegt een woordvoerder.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert