Nieuwe nachttrein voorgesteld voor traject Amsterdam-Barcelona

By Jernst van Waal

Er is een nieuwe nachttreinroute in de maak die passagiers tussen Amsterdam en Barcelona, ​​Spanje, zou brengen. De nieuwe reis is voorgesteld door nachttrein-startup European Sleeper en zou op 10 december 2023 of eerder van start kunnen gaan, zo blijkt uit een aanvraag die het bedrijf eerder deze maand bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft ingediend.

Als de nieuwe nachttrein in gebruik wordt genomen, kan deze meerdere haltes in Nederland hebben. De route zou Amsterdam Centraal, Den Haag HS, Rotterdam Centraal en Roosendaal omvatten.

De dienst zou drie dagen per week retourvluchten kunnen uitvoeren, met de mogelijkheid om uit te breiden naar een dagelijks schema. De dienstregeling zou uiteindelijk worden bepaald door de capaciteit en de beschikbaarheid van apparatuur.

“We zijn inderdaad aan het kijken naar de voorbereiding van een nachttrein naar Barcelona! Maar als je een nieuwe treindienst wilt starten, moeten we dat op tijd bij de ACM melden”, zei European Sleeper deze week op sociale media nadat nieuwsdraad ANP het verhaal brak. Er was nog veel onduidelijkheid. “Dus of we in december 2023 zullen starten en waar we zullen stoppen, staat nog niet vast.”

Het Nederlands-Belgische bedrijf is vorig jaar gelanceerd om te voorzien in de vraag naar meer nachttreinen die de Europese grenzen doorkruisen als alternatief voor vliegen. Hun eerste route zal naar verwachting starten vanuit Brussel, met stops in Amsterdam en Berlijn op weg naar Praag. European Sleeper kondigde ook een samenwerking aan met touroperator Sunweb om Nederland op tijd met de Franse Alpen te verbinden voor het komende skiseizoen.

Het vooruitzicht van een uitgebreid netwerk van nachttreinen begon enkele jaren geleden in een stroomversnelling te komen, maar de ontwikkeling stagneerde tijdens de pandemie van het coronavirus. Nightjet verzorgt momenteel een dienst vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Frankfurt, waar passagiers kunnen doorreizen naar Basel, Zürich, München, Innsbruck of Wenen.

GreenCityTrip biedt ook boekingen tussen steden in Nederland en locaties in Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Italië en Zweden. Het bedrijf heeft acties met touroperator Tui.