FINANCIEEL.com

Nieuwe impuls voor verplichte zwemlessen op basisscholen

Nieuwe impuls voor verplichte zwemlessen op basisscholen

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) riep alle gemeenten in Nederland op om zwemlessen op scholen weer in te voeren. Momenteel krijgt slechts ongeveer een kwart van de basisschoolkinderen reguliere zwemles. “Dat moet 100 procent zijn”, zegt NZR-directeur Titus Visser tegen de Telegraaf.

“We zijn een waterland en dat brengt grote gevaren met zich mee. Dat kun je beperken als je kinderen vaardigheden aanleert die ze kunnen gebruiken als ze onverhoopt in het water belanden”, aldus Visser.

Dinsdag meldde het CBS dat vorig jaar 73 inwoners van Nederland zijn omgekomen door verdrinkingen. Vijf van de slachtoffers waren jonger dan tien en vier anderen waren tussen de 10 en 20 jaar.

Het aantal verdrinkingen bij kinderen is tussen 1950 en 1980 aanzienlijk afgenomen. Zwemlessen op school speelden daarbij een grote rol, aldus het statistiekbureau. “Sinds eind jaren zestig bijna overal zwemles werd gegeven, zag je het aantal verdrinkingen afnemen. Het heeft dus een positief effect”, constateert een CBS-onderzoeker.

Het statistiekbureau meldde dat mensen die in de afgelopen twee generaties naar Nederland zijn verhuisd, vooral van buiten Europa, een groter risico lopen om te verdrinken. “De sterfte door verdrinking is onder kinderen en jongeren met een niet-westerse achtergrond ruim negen tot tien keer hoger dan onder tieners met een Nederlandse achtergrond”, zegt Visser van NRZ. “Dat moet veranderen.”

Zwemlessen op scholen zijn een goed uitgangspunt. Maar ook werkt de NRZ samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om zwemles aan te bieden aan volwassen asielzoekers en vluchtelingen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert