FINANCIEEL.com

Nederlandse vrouwenvoetballers hopen het verlies van 2019 tegen de VS te wreken als het WK van start gaat

Nederlandse vrouwenvoetballers hopen het verlies van 2019 tegen de VS te wreken als het WK van start gaat

Nederland trapt op 23 juli de WK-campagne af tegen Portugal in het Forsyth Barr-stadion in Nieuw-Zeeland. De Leeuwinnen spelen in Groep E met Portugal, Vietnam en de Verenigde Staten. De ploeg van Andries Jonker hoopt het verlies van 2019 in de finale tegen de VS te wreken

Hun taak wordt een stuk uitdagender zonder sterspeelster Vivianne Miedema, die aan de kant staat met een ACL-scheur. De aanvaller van Arsenal is de topscorer aller tijden van de ploeg. De druk zal komen te liggen bij teamgenoten, onder wie Lieke Martens en Danielle van de Donk, om ervoor te zorgen dat Oranje Miedema niet nodeloos zal missen.

Esmee Brugts scoorde in september de winnaar tegen IJsland om kwalificatie voor Jonker’s kant te bevestigen, met geruchten dat veel topclubs de 19-jarige aanvaller zouden willen contracteren. Ook Jill Roord zou kunnen profiteren van de afwezigheid van Miedema. Roord scoorde een winnaar in de 92e minuut tegen Nieuw-Zeeland in de laatste World Cup en hoopt dit keer vaker het net te vinden, gebruikmakend van de ruimte die Miedema nu zal verlaten.

Toch zijn het de Amerikanen die de favorieten zijn om de groep aan te voeren. Ze zijn de nummer één van de wereld en hebben alle acht wedstrijden gewonnen die ze dit jaar hebben gespeeld. Ze hebben ook vier keer het WK gewonnen. Voormalig manager Jill Ellis leidde hen naar de overwinning in de Wereldbeker van 2015 en 2019 voordat ze onmiddellijk na de editie van 2019 haar functie neerlegde.

Vlatko Andonovski is momenteel de manager en begint aan zijn eerste WK. Andonovksi staat onder druk nadat de VS het moeilijk had op de Olympische Spelen van 2021 en brons mee naar huis nam.

Het wordt het laatste toernooi voor Megan Rapinoe, die aan het einde van het seizoen stopt met voetballen. Ervaren spits Alex Morgan zou ook haar laatste toernooi kunnen spelen. Nederland hoopt het verlies van 2019 in de finale te wreken toen de VS met 2-0 wonnen.

Vietnam is de underdog in deze groep aangezien ze hun eerste WK in hun geschiedenis spelen. Manager Mai Duc Chung is met 72 jaar de oudste manager van het toernooi. Portugal speelt ook in hun eerste World Cup. Ze versloegen Kameroen met 2-1 in de play-offs in februari om zich te kwalificeren. Manager Francisco Neto is de langstzittende manager van het toernooi. Hij nam de leiding van de kant in 2014.

De hoop van Portugal hangt grotendeels af van de vorm van Benfica-aanvaller Jessica Silva.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert