FINANCIEEL.com

Nederlandse vrouwen sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Duitse firma Bayer over sterilisatie-implantaat

Nederlandse vrouwen sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Duitse firma Bayer over sterilisatie-implantaat

Een stichting van Nederlandse vrouwen diende een massale onrechtmatige daad in tegen het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer. Ze willen een schadevergoeding van tussen de 10.000 en 40.000 euro per persoon voor ernstige lichamelijke schade die ze hebben opgelopen en die volgens hen voortkomt uit het Essure-implantaat van Bayer, een vorm van permanente anticonceptie, meldt het Financieele Dagblad. De sterilisatiemethode was een alternatief voor procedures zoals het afbinden van de eileiders totdat het product eind 2018 in Europa van de markt werd gehaald.

De vrouwen, verenigd in de Essure Claims Foundation, praten al twee jaar met Bayer, maar pogingen om tot overeenstemming te komen lopen op niets uit, zegt advocaat Martijn van Dam tegen het FD. Minstens 1.700 vrouwen en 16 Nederlandse zorgverzekeraars hebben zich aangesloten bij de massaclaim, zei hij.

Essure werd op de markt gebracht als een vorm van permanente anticonceptie, bestaande uit twee spiraaltjes die zonder operatie in de eileiders werden ingebracht. Bayer kondigde aan dat het Essure in 2017 van de markt zou halen en beweerde dat een gebrek aan commercieel succes achter de beslissing zat.

In de dagvaarding stelt de stichting dat Essure “niet het wonderproduct” was dat Bayer presenteerde. De stichting zei dat de spoelen soms in het lichaam “dwalen” en aanzienlijke schade aanrichten. Vrouwen hadden soms allergische reacties en ontstekingen op de metalen die in de Essure werden gebruikt.

Volgens de Stichting Essure Claims hebben naar schatting 4.000 Nederlandse vrouwen hun Essure-implantaten laten verwijderen, waarbij in de meeste gevallen een operatie nodig was. Artsen moesten de eileiders en soms ook de baarmoeder verwijderen, aldus de stichting.

Nederland spant als eerste Europese land een massale rechtszaak aan tegen Bayer over de Essure. De Nederlandse stichting maakt gebruik van Wamca, een wet die in 2020 in werking is getreden om het collectief vorderen van schadevergoeding voor leed te vergemakkelijken. Verschillende vooraanstaande advocaten en artsen ondersteunen de stichting.

Procesfinancier Redbreast zal de procedure financieren op basis van onvoorziene omstandigheden, waarbij deelnemers niet hoeven te betalen tenzij de juridische procedure succesvol is. Ze beloofden de financier 25 tot 30 procent van elke mogelijke vergoeding te geven.

Bayer bevestigde tegenover FD dat het de dagvaarding heeft ontvangen. Het bedrijf beweert dat Essure veilig en effectief is en zegt dat het zich “krachtig” zal verdedigen tegen de claims. Op 2 augustus vindt de eerste zitting plaats in de Rechtbank Midden-Nederland te Utrecht.

Volgens FD heeft Bayer in de Verenigde Staten tienduizenden rechtszaken beslecht over het Essure-implantaat. Het bedrijf betaalde drie jaar geleden 1,6 miljard dollar aan schadevergoeding, maar gaf geen schuld toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert