FINANCIEEL.com

Nederlandse vrouw koppelde minstens 3 volwassen geadopteerden uit Chili aan verkeerde geboortegezinnen: rapport

Nederlandse vrouw koppelde minstens 3 volwassen geadopteerden uit Chili aan verkeerde geboortegezinnen: rapport

De Nederlandse Truus Kuijpers koppelde zeker drie als jonge kinderen uit Chili geadopteerden aan de verkeerde biologische familie. Een vierde vertelde ze onterecht dat zijn biologische moeder niet gevonden kon worden, meldt Trouw op basis van eigen onderzoek.

Mirjam Hunze vertelde Trouw hoe Kuijpers haar introduceerde bij een Chileens gezin en hoe ze er 20 jaar later achter kwam dat het niet haar eigenlijke biologische familie was. De krant vond twee andere vrouwen met dezelfde ervaring. Een vierde geadopteerde, Miguel Pacheco, betaalde Kuijpers 1.000 euro om zijn biologische moeder te vinden en heeft nooit meer iets van haar vernomen. Volgens Trouw had Kuijpers al contact met de biologische moeder van Pacheco toen hij contact met haar opnam – de vrouw vroeg Kuijpers om te helpen bij het opsporen van haar geadopteerde zoon.

Kuijpers runde van 1976 tot 2000 het kindertehuis Las Palmas in de Chileense hoofdstad Santiago. Ook hielp ze volwassen geadopteerden bij het zoeken naar hun biologische familie, soms belde ze zelfs geadopteerden of hun adoptieouders om haar diensten aan te bieden. Voor deze diensten rekende ze wisselende bedragen, terwijl ze in sommige gevallen niet meer hoefde te doen dan haar eigen administratie te controleren, aldus Trouw.

In Las Palmas woonden bijna 850 kinderen tot Kuijpers het tehuis in 2000 overdroeg aan een Chileense stichting. Volgens Kuijpers zijn ruim 120 van deze kinderen naar Nederland geadopteerd en heeft zij er zo’n 50 geholpen bij het zoeken naar hun biologische familie.

Volgens Trouw beschuldigen meerdere Chileense moeders Kuijpers ook van illegale of vage adoptie. De krant sprak verschillende moeders die zeiden dat Kuijpers hun kinderen zonder dat ze het wisten in Nederland ter adoptie hadden afgestaan. Sommigen beschuldigden haar ook van betrokkenheid bij netwerken die moeders in het ziekenhuis vertelden dat hun kinderen waren overleden.

Kuijpers overleed in januari. Voor haar dood ontkende ze tegenover Trouw alle aantijgingen. Ze vertelde de krant dat moeders zich vaak schamen dat ze niet voor hun kinderen kunnen zorgen en daarom liegen over de aard van de adoptie. Ze ontkende ook fouten te hebben gemaakt bij het koppelen van geadopteerden aan hun biologische families.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert