Nederlandse voetbalcoach noemt WK Qatar ‘belachelijk’; Tevreden met opvolger

By Jernst van Waal

Louis van Gaal vindt het “belachelijk” dat het WK in Qatar wordt georganiseerd. Dat zei de coach van het Nederlands Elftal maandag bij de start van het trainingskamp in aanloop naar de oefenduels tegen Denemarken op zaterdag en Duitsland aanstaande dinsdag. Ook zei hij te begrijpen waarom de KNVB besloot Ronald Koeman aan te stellen als nieuwe Oranje-coach.

“Iedereen weet dat ik het belachelijk vind dat het WK er is”, zei Van Gaal over Qatar. “Dat we in een land gaan spelen om, zoals de FIFA het noemt, daar voetbal te ontwikkelen. En dat doe je door in dat land een toernooi te organiseren. Dat is bullshit. Het gaat om geld, commerciële belangen. Dat is waar het bij FIFA om draait.” “Waarom denk je dat ik met mijn expertise niet in een FIFA-commissie zit. Omdat ik altijd tegen dit soort organisaties ben geweest. Het klopt niet. Dat kan ik in Qatar wel zeggen, maar dat helpt de wereld niet om hiervan af te komen. probleem.”

Van Gaal heeft nog nooit zo duidelijk gesproken. “Maar ik zit in een groep bij de KNVB die zich met dit onderwerp bezighoudt, waaronder secretaris-generaal Gijs de Jong. Dan horen we wat er met andere landen is afgesproken en wat we daar eventueel kunnen doen. Ik ben ermee bezig elke maand. Als het zover komt, zal ik het je vertellen.’

Van Gaal had het er ook over dat Ronald Koeman hem opvolgde. Hij zei het bestuur van voetbalvereniging KNVB te hebben geadviseerd Koeman te benaderen. “Heel verstandig”, zei Van Gaal. “Ik heb het ze zelf verteld. Ze hebben met mij overlegd. Het is allemaal niet zo moeilijk. Een jaar geleden was ik de enige beschikbare coach met ervaring. Nu is dat Koeman. Het is precies hetzelfde. Nu zeg ik dat niet voor mezelf, maar nu zeg ik het voor Ronald Koeman. Meer dan terecht. Of hij een goede opvolger zou zijn? Ik denk het wel, ja.”

Van Gaal stopt eind dit jaar als bondscoach, na het WK in Qatar. Koeman was eerder tot de zomer van 2020 bondscoach van Oranje. Daarna vertrok hij naar FC Barcelona, ​​waar hij een half jaar geleden werd ontslagen.

De KNVB en de directie van Koeman willen nog niet bevestigen dat ze in gesprek zijn over een nieuwe termijn als bondscoach.