Nederlandse voetbalbond. veroordeelt hotels in Qatar voor het weigeren van homoparen

By Jernst van Waal

Amnesty International en de KNVB hebben de hotels in Qatar veroordeeld die tijdens het WK homokoppels weigeren. De mensenrechtenorganisatie en de Nederlandse voetbalbond reageerden op een onderzoek van de Noorse, Deense en Zweedse televisie waaruit bleek dat koppels van hetzelfde geslacht tijdens de wereldfinale niet in alle hotels in de regio Doha een kamer kunnen vinden.

“Dat krijg je als je dingen verbiedt, maar ze tijdens het WK een paar weken laat staan. Het slijt eraf”, zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty International. “Zulke dingen kunnen straks ook gebeuren met vrouwenrechten of vrijheid van meningsuiting. Onze oproep is dus: laat alles los in Qatar, niet alleen tijdens het WK.”

Ook de KNVB reageerde verontwaardigd. “We willen dat alle supporters zich niet alleen veilig voelen, zoals de organisatie ons al heeft gegarandeerd, maar zich ook welkom voelen”, aldus een woordvoerder van de vereniging. “We hebben dit al benadrukt aan de lokale autoriteiten en het organiserend comité, en we zullen dat volgende maand zeker opnieuw doen wanneer we Qatar bezoeken met de andere Europese verenigingen. We hebben het volledige onderzoek nog niet kunnen bekijken, maar het is duidelijk dat het hotel dat de KNVB voor het WK op het oog heeft niet vermeld staat als een hotel dat homoparen weigert.”

Homoseksualiteit is verboden in Qatar. Het organisatiecomité van het WK wil echter dat iedereen, ongeacht afkomst of geaardheid, het evenement veilig kan bijwonen. Drie Scandinavische televisiestations benaderden 69 hotels in Qatar met de vraag of ze tijdens het WK een kamer konden boeken als koppel van hetzelfde geslacht. Drie hotels weigerden hen. Twintig hotels zeiden alleen als ze verborgen houden dat ze op mensen van hetzelfde geslacht vallen.

Het organisatiecomité van het WK liet weten geschokt te zijn door de uitkomst van het onderzoek. “We zijn een conservatief land, maar we zetten ons in voor een gastvrij en veilig WK dat voor iedereen toegankelijk is”, zegt de commissie tegen Reuters. “Hotels die gasten voor het WK ontvangen, moeten zich ook aan de afspraken houden. Wij controleren dat en evalueren ook indien nodig. Graag ontvangen wij aanvullende informatie zodat wij hotels kunnen benaderen die niet aan de normen voldoen.”