FINANCIEEL.com

Nederlandse universiteiten worden kritischer ten aanzien van internationale rankingsystemen

Nederlandse universiteiten worden kritischer ten aanzien van internationale rankingsystemen

Nederlandse universiteiten staan ​​kritischer tegenover mondiale rankingsystemen voor universiteiten. De Vereniging van Universiteiten van Nederland (UNL) zei beleidsadviezen over te nemen van een expertgroep die onderzoek heeft gedaan naar het onderwerp, die nu vindt dat de manier waarop deze lijsten tot stand komen te eenzijdig is.

Het advies van de commissie betreft ranglijsten die als een soort ranglijst worden opgesteld. Universiteiten worden beoordeeld op hun prestaties op het gebied van onderzoek, onderwijs en impact met de spraakmakende ranglijsten, zoals The Times Higher Education World University Rankings, QS World University Rankings en de Shanghai Rankings.

Volgens de experts hebben ze echter geen solide criteria opgesteld om dit goed te meten. Zo wordt er te veel gewicht toegekend aan het aantal wetenschappelijke publicaties en citaties, terwijl tegelijkertijd te weinig aandacht wordt besteed aan verschillende kwaliteiten die belangrijk zijn voor de wetenschap.

Volgens een recensie van de studie door NRC kan een “eendimensionale totaalscore” niet echt de bijdrage van een universiteit aan onderzoek, de kwaliteit van haar onderwijs, prijzen en beurzen die ze heeft, en het succes van haar studenten bij het betreden van de arbeidsmarkt dekken. De weging van deze verschillende attributen is zowel “willekeurig als discutabel” in de afzonderlijke ranglijsten. Universiteiten in Nederland zijn vaak kritisch over de ranglijsten, maar tegelijkertijd leunen hun marketingteams erop bij het promoten van hun opleidingen. Dit weerspiegelt de noodzaak van een verandering in de perceptie van de lijsten op de universiteiten en het belang dat politici eraan hechten.

“Universiteiten zijn ambigu met betrekking tot universitaire rankings; het is belangrijk om onze positie bij de wereldtop te kunnen bepalen, maar op deze manier doet het geen recht aan de breedte van het werk dat op universiteiten gebeurt”, aldus UNL-voorzitter Pieter Duisenberg.

De universiteiten zullen de rankings daarom minder vaak gebruiken bij interne evaluaties. Ook willen ze bijdragen aan de ontwikkeling van alternatieven en zal de bond het gebruik van ranglijsten door de overheid proberen te ontmoedigen.

Daarnaast gaan de Nederlandse universiteiten in gesprek met de Europese universitaire koepelorganisatie EUA en experts uit Duitsland, Frankrijk, Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk om tot een gezamenlijke richtlijn te komen.

“Wereldwijde ranglijsten van universiteiten zijn vaak schoonheidswedstrijden met grote tekortkomingen, waarin appels met peren worden vergeleken”, zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Hij zei dat hij verheugd is over het feit dat universiteiten de focus op deze ranglijsten steeds meer kwijtraken.

“Ze doen geen recht aan de verschillende kwaliteiten die er zijn binnen het academisch onderwijs en onderzoek.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert