Nederlandse universiteiten komen zoals gepland op 26 april uit de lockdown: rapport

By Jernst van Waal

Studenten in Nederland kunnen vanaf 26 april op beperkte basis fysiek lessen volgen aan universiteiten, zoals eerder werd verwacht, vertelden overheidsbronnen aan het ANP. Alle studenten die lessen bijwonen, moeten een negatieve Covid-19-toegangstest voorleggen en alle sociale afstandsmaatregelen voor het coronavirus blijven van kracht in alle faciliteiten.

Bronnen zeiden dat de studenten ongeveer één dag per week colleges kunnen bijwonen, zoals premier Mark Rutte vorige maand zei tijdens een persconferentie. Ook tijdens dat evenement zei Rutte dat enkele andere coronavirusbeperkingen kunnen worden versoepeld, zoals de heropening van terrasjes en het afschaffen van de avondklok.

De regering kondigde zondag aan de eerste heropening van het terras en een eventuele wijziging van het uitgaansverbod te zullen uitstellen tot in ieder geval 28 april. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zei in reactie daarop dat het cruciaal is dat hogescholen en universiteiten heropenen zoals gepland. op 26 april.

“De studenten worden tot het uiterste gedreven. Ze zitten sinds december binnen op hun laptop. Wij vinden het niet acceptabel als de heropening weer wordt uitgesteld ”, aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns.

De LSVb stelde ook dat het hoger onderwijs veilig kan heropenen in een normaal regime en met het oefenen van sociale distantiëring. Zelftests zijn ook massaal aangeschaft en zouden onder de studenten worden verdeeld.