FINANCIEEL.com

Nederlandse toeristen waarschuwden voor hoge hitte in Zuid-Europa naarmate de vakanties van start gaan

Nederlandse toeristen waarschuwden voor hoge hitte in Zuid-Europa naarmate de vakanties van start gaan

Vakantiegangers in Nederland met bestemming Zuid-Europa werden gewaarschuwd voor de te verwachten hoge temperaturen in de regio de komende dagen. De schoolregio Midden-Nederland is al aan de zomervakantie begonnen, terwijl de schoolregio Zuid dit weekend aan hun pauze van zes weken begint. Van veel Nederlandse huishoudens wordt verwacht dat ze op reis gaan.

Bestuurders mogen de airconditioning in hun voertuigen niet kouder zetten dan 6 graden Celsius onder de buitentemperatuur, waarschuwde reisorganisatie ANWB. Elke voertuigbestuurder moet er ook voor zorgen dat hij een paraplu bij zich heeft, zodat hij in geval van pech toegang heeft tot schaduw terwijl de zon schijnt.

Vooral in Spanje, Portugal en Italië lopen de temperaturen flink op, meldt Weeronline. Toch is het onverstandig om de airconditioning in de auto te koud te zetten. “Anders schrik je zo van de hitte als je naar buiten stapt.” De ANWB adviseerde iedereen goed voorbereid te zijn, met voldoende drinkwater, maar ook door van tevoren te checken of de auto klaar is voor de reis. “En wie met kinderen reist, kan zonneschermen tegen de ramen plaatsen.”

Op sommige vakantiebestemmingen wordt het broeierig, met maxima van 45 graden of meer, meldt Weeronline. Het wordt bijzonder warm in Spanje, Portugal en Italië, met berekeningen voor Zuid-Spanje die na het weekend temperaturen tot 46 of 47 graden laten zien. Op bekende strandgebieden in Portugal zal het met maxima van 26 tot 30 graden aangenamer zijn. In Griekenland en Turkije kunnen de temperaturen oplopen tot 35 graden of meer. Landinwaarts kan het zelfs 40 graden worden.

De lucht die vanuit Afrika naar Europa stroomt, moet erg warm zijn om zulke recordwaarden te bereiken, legt Weeronline-meteoroloog Wilfred Janssen uit. “Maar als die lucht zijn specifieke warme eigenschappen kan behouden, kan het op het land nog warmer worden. Ook de lucht achter bergruggen op Sicilië zou kunnen opwarmen, dat helpt bijvoorbeeld.” Op Sicilië leek vorig jaar het Europese hitterecord te breken, maar omdat het weerstation daar niet goed werkte, werd het record uit de boeken gehaald, aldus Janssen. “Of het Europese hitterecord later deze week of in de nabije toekomst verbroken gaat worden, weten we nog niet.”

Die extreme hitte heeft verschillende gevolgen, zegt meteoroloog Janssen. Er verdampt meer water als het zo heet is. Als er weinig regen is gevallen en er al een neerslagtekort is, kan plaatselijk de kans op bos- en natuurbranden toenemen. “In delen van Catalonië en elders in Spanje hebben hevige buien voor enige verlichting gezorgd. Maar in Spanje is langdurige regionale droogte ervaren.” Voor landbouwgewassen en oogsten later in het jaar is het nog te vroeg om een ​​voorspelling te doen.

Hittegolven zijn ook gevaarlijk voor mensen en kunnen dodelijk zijn, aldus de meteorologen. “Meer mensen sterven tijdens de hitte.”

De ANWB adviseerde Nederlandse vakantiegangers om niet om 03.00 uur te vertrekken, maar te wachten tot na het ontbijt. “Anders rijd je op de meest populaire vakantieroutes op het drukste moment van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur”, aldus een woordvoerder. “Als je rond 9.00 uur vertrekt, vermijd je de langste files”, stelt ze. Er is nog geen grote toename van het aantal meldingen van Nederlandse vakantiegangers in Zuid-Europa over problemen door de extreme hitte.

De verwachting is dat het erg druk zal zijn op de wegen naar het zuiden van Europa. Naast Nederlanders vertrekken dit weekend ook veel mensen uit andere landen met de auto naar hun vakantieadres. De Franse wegen van Parijs naar de kust zouden donderdagmiddag en -avond al erg druk zijn, voorspelde de ANWB.

Vrijdag zijn veel Fransen vrij vanwege de nationale feestdag, Quatorze Juillet, de dag waarop de Franse Revolutie in 1789 begon. Er werden lange files verwacht op de Autoroute du Soleil, de A7 tussen Lyon en Orange en op de A10 van Parijs naar Bordeaux .

De files op zaterdag in Frankrijk kunnen door de drukte op donderdag korter zijn. Toch wordt er zaterdag een flinke verkeersdrukte op de wegen verwacht.

Ook in Duitsland moeten vakantiegangers dit weekend rekening houden met vertragingen op de weg, onder meer rond Hamburg en München. Bovendien zijn er momenteel veel wegenbouwprojecten actief in Duitsland. De ANWB telde zo’n 1.400 bouwplaatsen en de A8 van München naar Stuttgart wordt komend weekend helemaal afgesloten naar Ulm.

In Oostenrijk wordt de Karawankentunnel het grootste knelpunt. De tunnel ligt op de grens van Slovenië en Oostenrijk. Vakantieverkeer in Oostenrijk is in zomerweekenden overdag niet toegestaan ​​op lokale wegen om files te vermijden. In Italië zal volgens de ANWB zaterdag weer file ontstaan ​​richting de Noord-Italiaanse meren en de kust, met name op de A22 tussen Brennero en Verona, de A4 van Milaan naar Triëst en de A14 tussen Bologna en Rimini.

Wie door de St. Gotthardtunnel in Zwitserland richting Chiasso rijdt, moet rekening houden met files van de vroege ochtend tot de late namiddag op zaterdag en een extra reistijd van ruim twee uur.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert