FINANCIEEL.com

Nederlandse spaarders op zoek naar hogere rente in het buitenland

Nederlandse spaarders op zoek naar hogere rente in het buitenland

Inwoners van Nederland zetten hun geld steeds vaker op buitenlandse spaarrekeningen voor een hogere rente. Elke week gaat er minimaal 100 miljoen euro op spaarrekeningen bij buitenlandse banken, meldt het AD.

“In mei ging via ons platform elke dag 10 miljoen euro aan Nederlands spaargeld naar buitenlandse banken”, zegt Eelco Habets van het spaarplatform Raisin, waarmee spaarders hun spaargeld bij tientallen buitenlandse banken kunnen stallen. “Nu gaat het al om zo’n 100 miljoen euro per week. In vergelijking met het begin van het jaar is het wekelijkse totale bedrag aan spaargeld dat via ons bij onze partnerbanken wordt aangehouden, al bijna verdrievoudigd.”

Dat heeft volgens Habets alles te maken met de rente. Het hoogste rentepercentage voor een onvoorwaardelijke spaarrekening bij een partner van Raisin is momenteel 2,6 procent. Dat is meer dan het dubbele van de rente van bijvoorbeeld de Rabobank van 1,25 procent. Ook kiezen spaarders steeds vaker voor depositosparen, waarbij het geld voor een bepaalde periode vastligt. “Meer dan de helft van onze klanten heeft nu één of meer termijndeposito’s. Wie zijn geld een jaar vastzet, kan 4 procent rente krijgen.”

Buitenlandse banken zijn niet de enige concurrentie voor ABN Amro, Rabobank en ING. Onlinebank bunq, die 2,46 procent rente op spaargeld biedt, maakte vorige week bekend dat het spaargeld in haar bezit in een paar maanden tijd is verdubbeld tot 4,5 miljard euro.

Volgens Habets is de enige reden dat de besparingen op buitenlandse rekeningen niet nog hoger zijn, te wijten aan het feit dat sommige spaarders nog aarzelen over slechte ervaringen in het verleden. Hij verwees specifiek naar het debacle met de IJslandse bank Icesave en het faillissement van DSB Bank, waardoor sommige spaarders kozen voor de zekerheid van de grootbanken op eigen bodem.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert