Nederlandse scholen blijven in ieder geval tot 8 februari gesloten

Basisscholen en kinderopvang in Nederland blijven tot maandag 8 februari gesloten, zo maakte de Nederlandse regering zondag bekend nadat leden van het vertrekkende kabinet een ontmoeting hadden met adviseurs van het Outbreak Management Team (OMT). Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zeiden eerder deze maand dat ze hoopten dat de scholen weer open konden gaan op 25 januari, twee weken voor het geplande einde van de lockdown.

Met de langere sluiting van de school, was het vertrekkende kabinet aan het kijken hoe het betaald of gedeeltelijk betaald coronavirusverlof zou kunnen regelen voor ouders die de zorg voor hun kinderen moeten combineren met hun baan. “Ik realiseer me dat dit een klap is voor ouders, leerkrachten en studenten. Uw kinderen naar school helpen terwijl u tegelijkertijd uw werk moet doen, is erg moeilijk ”, aldus Arie Slob, de conciërge minister van Onderwijs.

De overheid nam de beslissing op basis van advies van het OMT en benadrukte dat het een belangrijke manier was om het aantal directe contactmomenten tussen volwassenen te verminderen, wat “zoveel mogelijk vermeden dient te worden. De georganiseerde spoedeisende zorg blijft bestaan ​​voor kinderen die kansarm zijn of in een kwetsbare omstandigheid verkeren, of van wie de ouders een kritieke baan hebben.

Het OMT zei dat het nog geen bewijs heeft gevonden dat kinderen vatbaarder zijn voor het oplopen van de B117-mutatie van de SARS-CoV-2 coronavirusinfectie dan de variant die vaker voorkomt in Nederland, maar het zei ook dat er nog te veel onbekende factoren waren. Eerder zei Rutte dat het besluit om scholen vervroegd te heropenen vooral gebaseerd zou zijn op onderzoek naar de verspreiding van de B117-variant, een meer besmettelijke versie van het coronavirus dat zich snel verspreidde over het Verenigd Koninkrijk.

Na een uitbraak op een school in de buurt van Rotterdam werd een onderzoek uitgevoerd naar B117-besmettingen onder inwoners van Lansingerland, Zuid-Holland door het Erasmus Medisch Centrum, de GGD aldaar en GGD RIVM. Dat onderzoek is ruim een ​​week geleden begonnen.

“Ook over het aantal besmettingen in Nederland en de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving zijn er te veel zorgen”, stelt de regering in haar verklaring. “De openstelling van basisonderwijs en kinderopvang zal worden meegenomen in de heroverweging van alle lockdown-maatregelen, die gelden tot in ieder geval 8 februari.”

Middelbare scholen stonden al op de lijst van tot dan toe gesloten locaties.

Plaats een reactie