Nederlandse regering, gemeenten moeten meer doen tegen dakloosheid: Adviesraad

By admin

De Nederlandse staat en gemeenten doen niet genoeg om dakloosheid aan te pakken, meldt de raad voor volksgezondheid en samenleving RVS in een rapport met de titel ‘Herstel begint met een huis’ dat dinsdag aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wordt aangeboden. De situatie vraagt ​​volgens RVS om een ​​structureel andere aanpak, ook gezien de coronaviruscrisis, meldt de NOS.

Vorig jaar meldde het CBS dat het aantal daklozen in Nederland tussen 2009 en 2019 meer dan verdubbeld is van 17.800 naar 39.300. De toename was vooral zichtbaar bij jongeren en niet-westerse allochtonen.

Volgens de RVS is de groep daklozen in Nederland diverser geworden en houdt het kabinetsbeleid en de hulpverlening daar onvoldoende rekening mee. Er moet meer worden gedaan om deze mensen te helpen, en dit begint met het verbeteren van de coördinatie tussen de verschillende ministeries.

De Raad vindt dat de overheid zich meer moet richten op het creëren van tijdelijke huisvesting in bestaande gebouwen, zoals leegstaande kantoorpanden. Een meer flexibele aanpak is nodig voor de zogenaamde kostendelingsnorm, waarbij de bijstandsuitkeringen worden verlaagd wanneer iemand samenwoont met een andere volwassene.

Deze maatregelen zijn volgens de Raad mogelijk binnen de bestaande wet- en regelgeving.