FINANCIEEL.com

Nederlandse rechtbank stelt veroordeling uit voor verdachte van zelfmoord Amanda Todd

Nederlandse rechtbank stelt veroordeling uit voor verdachte van zelfmoord Amanda Todd

De rechtbank Amsterdam kon donderdag geen uitspraak doen over Aydin C., de 45-jarige man die is veroordeeld voor het chanteren van de Canadese tiener Amanda Todd met naaktfoto’s van haar. De 15-jarige pleegde in 2012 zelfmoord. Een Canadese rechtbank veroordeelde de Nederlandse verdachte tot 13 jaar cel.

C. gaat deze straf in Nederland uitzitten. De Amsterdamse rechtbank zou moeten beslissen hoe de straf zich vertaalt naar Nederlandse maatstaven en of deze moet worden aangepast aan de Nederlandse richtlijnen. De rechtbank heeft echter meer juridische vragen voorgelegd aan een rechtbank in Canada. De rechtbank Amsterdam doet pas uitspraak nadat deze vragen zijn beantwoord.

De zelfmoord van Todd haalde wereldwijd de krantenkoppen vanwege haar YouTube-video waarin ze haar wanhoop uitte over de afpersing. C. werd ervan beschuldigd te hebben gedreigd naaktfoto’s van het meisje te verspreiden, haar op deze manier in de val te lokken en haar vervolgens seksueel uit te buiten.

Aydin C. werd in 2018 in een aparte Nederlandse strafzaak veroordeeld tot bijna elf jaar gevangenisstraf voor het digitaal stalken van 33 minderjarige meisjes en het oplichten van vier homoseksuele mannen. In december 2020 werd hij uitgeleverd aan Canada om terecht te staan ​​voor de afpersing van Amanda Todd. Nadat zijn proces daar was afgerond, werd C. afgelopen november teruggestuurd naar Nederland.

In de Nederlandse zaak zou zijn straf in september 2024 als volledig uitgezeten kunnen worden. De Canadese rechtbank wil dat C. de opgelegde straf in de Todd-zaak uitzit. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Amsterdam gevraagd de Canadese straf om te zetten in 4,5 jaar gevangenisstraf.

Volgens de advocaat van C. zijn de Nederlandse en Canadese zaken ten onrechte gescheiden. Hij heeft bij de rechtbank gepleit om de Canadese straf volledig om te zetten en de straf terug te brengen tot nul dagen. Nadat de Canadezen de vragen van de rechtbank hebben beantwoord, neemt de rechtbank Amsterdam de zaak in behandeling.

Er werd geen datum gegeven voor een verwachte uitspraak.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert