FINANCIEEL.com

Nederlandse producten komen via Turkije in Rusland terecht

Nederlandse producten komen via Turkije in Rusland terecht

Nederlandse bedrijven lijken de Europese sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne te omzeilen door via Turkije producten naar het land te exporteren. De export van Nederlandse producten naar Rusland is sinds de sancties afgenomen. Tegelijkertijd nam de Nederlandse export naar Turkije explosief toe. In het tweede kwartaal van dit jaar ging 869 miljoen euro aan Nederlandse sanctiegoederen naar Turkije – 91 procent meer dan twee jaar eerder, meldt het CBS.

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne heeft de EU de export van goederen zoals microchips, transportapparatuur, machines en drones van EU-landen naar Rusland verboden.

De export van Nederlandse makelij naar Rusland bedroeg in het tweede kwartaal van 2023 285 miljoen euro, 63 procent minder dan twee jaar eerder, vóór de invasie. Tegelijkertijd groeide de export van Nederlandse producten naar Turkije en de landen van de Euraziatische Economische Unie (EEU+) – Kazachstan, Wit-Rusland, Armenië, Kirgizië en Oezbekistan – met respectievelijk 42 en 75 procent.

In het tweede kwartaal van 2021 was Rusland de op een na grootste afnemer van Nederlandse kantoormachines zoals tekstverwerkers, rekenmachines en kassa’s, goed voor 10 procent van de export ter waarde van 19,3 miljoen euro. De sancties hebben betrekking op deze machines. Twee jaar later werden er geen Nederlandse kantoormachines meer naar Rusland geëxporteerd. In diezelfde periode groeide het Turkse aandeel in de Nederlandse kantoormachine-export van 3,5 procent naar 10 procent, met een exportwaarde van 15 miljoen euro.

Ook vrachtwagens en bussen staan ​​op de sanctielijst. In het tweede kwartaal van 2021 had Rusland een aandeel van 1,8 procent in de export van Nederlandse vrachtwagens en bussen, ter waarde van circa 11 miljoen euro. Ook hier stopte de export naar Rusland, maar de export naar Turkije steeg van 0,5 procent in het tweede kwartaal van 2021 naar 3 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

“Vrachtwagens en bussen werden ook meer geëxporteerd naar de EEU+-landen. De exportwaarde was in het tweede kwartaal van 2023 ruim 35 keer hoger dan twee jaar eerder”, aldus het CBS. De exportwaarde van Nederlandse vrachtwagens en bussen naar Turkije en EEU+ landen bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar respectievelijk 7 miljoen en 23 miljoen euro.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert