Nederlandse politici geschokt door geweld in Washington

By Jernst van Waal

Nederlandse politici reageerden geschokt en afgrijzen op beelden van honderden pro-Trump-relschoppers die het Capitool in Washington bestormden. Ten minste vier mensen werden gedood en de politie arresteerde 52 mensen in een poging de vrede in de hoofdstad van de Verenigde Staten te herstellen.

Premier Mark Rutte riep Donald Trump op om een ​​einde te maken aan het geweld in Washington en te accepteren dat Joe Biden de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Ook de andere coalitiepartijen reageerden op Twitter.

D66-leider Rob Jetten sprak van “gewelddadige idioten – aangezet door Trump – die het Amerikaanse parlement bestormen”. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sprak van een “dramatische dag” voor een “mooi land” dat vaak werd beschouwd als een “baken van vrijheid en democratie”. CDA-leider Wopke Hoekstra reageerde niet op het moment van publicatie, maar voormalig leider en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge retweette een bericht van Joe Biden:

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemde de beelden uit Washington ‘verschrikkelijk’ om te aanschouwen. “Beelden die we ons in de VS nooit hadden kunnen voorstellen. Het fundament van een democratie is de rechtsstaat. Beiden worden hier aangevallen”, tweette ze. “Geweld is onaanvaardbaar. In een democratie debatteren we en soms zijn we het er helemaal niet mee eens. En dat kan soms behoorlijk heftig zijn. Maar we gebruiken nooit geweld. Nooit.”

“Vandaag is een herinnering dat democratie kwetsbaar is”, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter. “Hoe belangrijk is het om meningsverschillen vreedzaam op te lossen. Dat het aan ons allemaal is om democratische idealen te verdedigen tegen leugens, haat en samenzwering.”

SP-leider Lilian Marijnissen retweet een post van de democratische kandidaat Bernie Sanders die Trump de schuld geeft van de chaos. PvdA-leider Lodewijk Asscher retweette beelden van de chaos van CNN met de woorden: “Het complot tegen Amerika.”

PVV-leider Geert Wilders noemde de beelden uit Washington DC “schokkend”. “De rechtsstaat is sterker dan geweld. Amerika staat voor vrijheid en vrijheid, en democratie zal altijd zegevieren. En de uitkomst van democratische verkiezingen moet altijd worden gerespecteerd, of je nu wint of verliest.”

FvD-leider heeft een post geretweet van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra: