FINANCIEEL.com

Nederlandse parlementsverkiezingen gepland voor 22 november; Premier Rutte bezorgd over lopende zaken

Nederlandse parlementsverkiezingen gepland voor 22 november; Premier Rutte bezorgd over lopende zaken

Op woensdag 22 november vinden de verkiezingen plaats om te bepalen welke parlementsleden Nederland vertegenwoordigen in de Tweede Kamer, zo bevestigen bronnen in de landelijke politiek vrijdagochtend. De gekozen partijen zullen vervolgens over en weer onderhandelen om een ​​coalitie samen te smeden die het volgende kabinet en de volgende premier zal bepalen.

Het vertrekkende kabinet zal het besluit vrijdag bekendmaken, aldus bronnen. De verkiezingen zijn nodig vanwege de val van het kabinet vorige week, toen de coalitie onder leiding van premier Mark Rutte geen overeenstemming kon bereiken over een pakket aan migratie- en asielmaatregelen.

Rutte is zo’n 13 jaar premier geweest en leidde vier verschillende kabinetten. Zijn laatste ambt bekleedde de kortste tijd, vergelijkbaar in lengte met zijn eerste, en werd gekenmerkt door wankele relaties. Een tumultueuze zes maanden durende onderlinge strijd leidde tot de ineenstorting, met gevechten over onder meer compensatie voor slachtoffers van aardbevingen veroorzaakt door gaswinning, de traagheid bij het compenseren van slachtoffers geprofileerd door de belastingdienst in het schandaal voor kinderopvangtoeslagen, een opkomend schandaal over profilering van studenten die subsidies ontvangen, en voortdurende botsingen over asiel- en immigratiekwesties.

De val van het kabinet richt schade aan, erkende Rutte, vooral vanwege de lopende politieke kwesties die worden uitgesteld. Maar “die schade kunnen we samen beperken”, zei de waarnemend premier vrijdag. Hij sprak kort met verslaggevers voor de eerste vergadering van het demissionair kabinet sinds hij het ontslag van zijn vierde kabinet aan de koning had aangeboden.

“Dan moet je allemaal verstandig te werk gaan, zodat je de belangrijke dingen kunt laten doorgaan.” Rutte noemde steevast de afhandeling van het kinderopvangtoeslagschandaal, Groningen, de oorlog in Oekraïne en het neerhalen van vlucht MH17 in 2014, “maar bijvoorbeeld ook de begroting.”

Ook op andere punten kan het kabinet goed kijken naar ‘wat je nog kunt doen’. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, veiligheid, stikstofuitstoot en de klimaatcrisis. “En dat hangt ook een beetje af” van de huidige Kamerleden benadrukte Rutte.

“Dus ik ben er niet hopeloos over.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert