Nederlandse omroep verwijdert logo’s van tv-vrachtwagens vanwege misbruik, bedreigingen

By admin

De Nederlandse omroep NOS verwijdert zijn logo van zijn tv-busjes na een reeks incidenten waarbij zijn medewerkers werden lastiggevallen, verbaal mishandeld en met dingen naar hen werden gegooid. De omroep stuurt ook al geruime tijd beveiligers met verslaggevers naar openbare evenementen.

NOS-journalisten en -technici die onderweg zijn, worden bijna dagelijks geconfronteerd met grove handgebaren, verbaal geweld, vuilnis dat naar hen wordt gegooid of wordt afgesneden door andere auto’s op de weg, aldus de omroep. Er is in ieder geval één incident geweest van een urinerende persoon tegen het NOS-busje.

“En het gaat niet alleen om wat er werkelijk gebeurt, maar ook om de angst dat je iets gaat gebeuren of wordt aangedaan”, aldus NOS Nieuws-redacteur Marcel Gelauff. “We zijn zo diep gezonken, en het verbazingwekkende is dat het allemaal snel veranderde in korte tijd.”

Het schrappen van de branding is “een nederlaag voor de NOS, maar vooral voor de journalistiek”, aldus Gelauff. “De journalistiek wordt aangevallen door mensen en groepen die alleen hun eigen wereld in hen weerspiegeld willen zien, elk ander perspectief onmogelijk willen maken en daardoor de persvrijheid aantasten.”

Parlementariërs waren verontwaardigd dat het zo ver is gekomen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver riep de regering op om in te grijpen. “Het is vreselijk dat journalisten zo worden bedreigd dat de NOS zich daartoe gedwongen voelt”, zei hij tegen het AD. “De toenemende polarisatie brengt onze democratie en de rechtsstaat in gevaar.”

Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken heeft de regering gevraagd maatregelen te nemen. “Dit is echt verschrikkelijk! Persvrijheid is als zuurstof voor een democratie. Kritiek is toegestaan, maar intimidatie, bedreigingen en het zaaien van wantrouwen moeten stoppen.”

“Blijf van journalisten af”, zei D66-leider Rob Jetten volgens het AD. “Journalisten beheersen de macht namens ons allemaal en brengen ons soms elke dag het nieuws in moeilijke omstandigheden. Je moet die mensen niet bedreigen, laat ze hun werk doen.”

“Journalisten moeten zich verstoppen om veilig te zijn. Dat is het begin van het einde voor een vrije samenleving”, aldus CDA-Kamerlid Harry van der Molen. ‘Hier trekken we de grens. We moeten niet toegeven aan deze tirannen.’

Minister Arie Slob van Media noemde de vrije pers het hart van de democratie, in antwoord op vragen van GroenLinks. “Handen van onze pers af. Laat journalisten hun werk doen en laat ze het onafhankelijk doen.” Slob zei dat hij in overleg is met journalistieke organisaties over de bedreigingen, en dat al enige tijd is. “Ik neem dit heel serieus.” Zijn ministerie zal journalisten waar nodig ondersteunen om hen in staat te stellen veilig hun werk te doen, zei hij.

Journalistenvakbond NVJ noemde deze stap van de NOS een triest nieuw dieptepunt. Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning is een deel van het probleem dat sommige politieke partijen de NOS afwijzen als een “staatsomroep die niet te vertrouwen is”. “Dat voedt dit soort gedrag richting journalisten.

Eerder deze week uitte Tweede Kamer-president Khadija Arib zijn bezorgdheid over demonstranten die dagelijks buiten de Tweede Kamer bijeenkomen om parlementariërs en journalisten lastig te vallen. Ook waarschuwde de nationaal coördinator terrorismebestrijding NCTV dat demonstraties tegen de lockdown van het coronavirus en boerenprotesten een steeds radicalere onderstroom laten zien.