FINANCIEEL.com

Nederlandse omroep geeft toe dat slechte keuzes hebben geleid tot mislukt songfestival; Hervormingen doorgevoerd

Nederlandse omroep geeft toe dat slechte keuzes hebben geleid tot mislukt songfestival; Hervormingen doorgevoerd

AVROTROS erkende dat de omroep tekort is geschoten met betrekking tot de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Achteraf gezien zou omroepdirecteur Eric van Stade de voorbereiding en begeleiding van de Nederlandse inzending Mia Nicolai en Dion Cooper anders hebben aangepakt.

“Er had meer regie moeten komen over het hele proces”, zegt hij tegen ANP na een uitgebreide functioneringsgesprek binnen AVROTROS. “De belangrijkste les is dat de afstand tussen de selectiecommissie en de slotact kleiner moet worden”, zegt Van Stade.

De Nederlandse deelname aan het songfestival liep dit jaar op een mislukking uit toen Nicolai en Cooper zich niet wisten te plaatsen voor de finale. Ook de aanloop naar Liverpool was turbulent toen het duo vals zong tijdens twee voorbereidende optredens in Madrid en Amsterdam.

Nicolai en Cooper bleken weinig ervaring te hebben met grote live optredens en het nummer in kwestie, Burning Daylight, was eigenlijk te moeilijk voor ze. Vlak voordat het songfestival begon, besloot het duo daarom de toonhoogte van het nummer te veranderen. Ook was er kritiek op de wijze waarop AVROTROS intern de Nederlandse inzending kiest door middel van een selectiecommissie. Sommigen pleitten voor een terugkeer van het Nationaal Songfestival om te bepalen wie Nederland vertegenwoordigt.

Om een ​​herhaling van dit jaar te voorkomen, heeft AVROTROS een nieuw delegatiehoofd aangeworven. Twan van de Nieuwenhuijzen, de afgelopen drie jaar actief als Head of Contest, zal eindverantwoordelijk zijn voor de totstandkoming van de act. “Met de aanstelling van Twan wordt het proces voor de Nederlandse intrede van begin tot eind gemonitord en begeleid”, zegt Van Stade. “We zien het Eurovisie Songfestival vanaf dit jaar als één project. Van de opening van de inschrijving tot de landing op Schiphol, met een duidelijke visie en één projectleider.”

Naast de aanstelling van Van de Nieuwenhuijzen zal ook de selectiecommissie op de schop gaan. Van Stade maakt plaats voor Van de Nieuwenhuijzen en eerder werd bekend dat ook zanger en commentator Jan Smit vertrekt. “De commissie wordt verder uitgebreid met nieuwe vertegenwoordigers, buiten AVROTROS, maar wel binnen de muziekindustrie.”

Eerder woensdag werd bekend dat de inschrijving voor het komende songfestival, dat volgend jaar in Malmö wordt gehouden, is geopend.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert