Nederlandse minister van Volksgezondheid verliest publieke steun door trage uitrol van Covid-vaccin

By Jernst van Waal

Zo’n 44 procent van de Nederlanders heeft vanwege het vaccinatiebeleid van het land minder vertrouwen in minister Hugo de Jonge, blijkt uit een peiling van nieuwsprogramma Hart van Nederland. Nog eens 44 procent zei dat hun steun voor De Jonge gelijk is gebleven, terwijl acht procent zei dat hun vertrouwen in zijn werkprestaties is toegenomen.

Ongeveer een derde van de respondenten zei dat ze willen dat hij aftreedt.

Uit de enquête onder zo’n drieduizend mensen bleek dat De Jonge steun verloor door de onduidelijkheid over wie zich het eerst zou kunnen laten vaccineren en de trage start van het vaccinatieproces. Nederland zal woensdag zijn eerste bewoner, een verpleeghuisverpleegkundige, inenten. Het land zal als laatste in de Europese Unie beginnen met de distributie van zijn eerste vaccins.

Het kabinet heeft de startdatum twee keer verzet. Een van de grootste vertragingen was de upgrade van een IT-systeem om de GGD in staat te stellen geplande afspraken bij te houden en welke vaccinkandidaat bij verschillende patiënten werd gebruikt. De GGD moest ook ten minste één massavaccinatiepunt instellen in elk van haar 25 regio’s.

De Jonge zei maandag dat het misschien mogelijk was geweest om “een paar dagen eerder” mensen te vaccineren als hij de GGD eerder had gevraagd de voorbereidingen op te schalen. De Jonge kreeg deze week waarschijnlijk te maken met kritiek tijdens spoeddebatten in de Tweede Kamer.

Momenteel is alleen een vaccin van Pfizer / BioNTech goedgekeurd voor gebruik. Het Europees Geneesmiddelenbureau zou woensdag een uitspraak kunnen doen over een kandidaat van Moderna en later deze maand zou een doorlopende evaluatie van de kandidaat van AstraZeneca / Oxford University kunnen worden afgerond.