FINANCIEEL.com

Nederlandse man helpt bij het oplossen van het mysterie van de extreem lange penis van vleermuissoorten

Nederlandse man helpt bij het oplossen van het mysterie van de extreem lange penis van vleermuissoorten

Dankzij een Nederlander hebben onderzoekers het mysterie van de extreem lange penis van een vleermuissoort kunnen oplossen. Jan Jeucken (72) uit Horst en Maas filmt al acht jaar lang laatvliegers op de zolder van de St. Matthiaskerk in Castenray bij Venray. Dankzij zijn beelden van hun paring hebben onderzoekers vastgesteld wat het dier met zijn lange geslachtsdelen doet.

De vleermuis gebruikt zijn uitzonderlijk grote penis niet voor penetratie, maar als ‘arm’ tijdens de paring, concludeerde een Europees team nu na bestudering van de beelden uit Castenray en andere plaatsen.

Jeucken ving de parende dieren 93 keer op in zijn beelden. Voor het eerst is een zoogdier gedocumenteerd dat zich tijdens de paring zonder penetratie voortplant, zo meldt een “verbijsterde” onderzoeker van de Universiteit van Lausanne, Zwitserland. Het mannetje gebruikt zijn penis om de staarthuid van het vrouwtje opzij te duwen. Daarna volgt een lange, stille omhelzing, waarbij het sperma wordt overgedragen. Hoe dat precies gebeurt, moet verder worden onderzocht, zei Jeucken.

De penis van de serotinevleermuis is ongeveer zeven keer langer dan de lengte van de vagina van het vrouwtje. Opvallend is ook dat de klier uitzet in de vorm van een hart en veel breder wordt dan de vagina van het vrouwtje. Dat maakt penetratie onmogelijk, aldus de onderzoekers.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert