Nederlandse ICU-systeem kan niet opschalen zoals gepland vanwege personeelstekort: rapport

By Jernst van Waal

Het opschalen van de nationale intensive care-capaciteit naar 1.550 bedden zal waarschijnlijk niet lukken, aangezien verschillende regio’s aangeven hun doelstellingen niet te kunnen halen, meldt NU.nl na bezoeken aan ziekenhuizen in verschillende regio’s in het land. De opschaling wordt belemmerd door medisch personeel dat nu veelal aan uitputting lijdt, of geïsoleerd moet blijven door besmettingen met het coronavirus.

De acute zorgregio’s (ROAZ) voor het westen van Nederland en de Euregio, een grensoverschrijdend gebied dat wordt gedeeld door Nederland en Duitsland, kunnen het gevraagde aantal bedden niet leveren. In het noorden en in Brabant zal opschaling “waarschijnlijk niet helemaal” lukken, zo blijkt uit het onderzoek.

Ze meldden ook dat iIn de regio’s Zwolle, Noord (Groningen, Friesland en Drenthe) en Noord-West (Noord-Holland en Flevoland) worden de spoedbedden bestemd voor calamiteiten zoals grote verkeersongevallen nu veelvuldig bezet door patiënten met de diagnose Covid-19.

Enkele andere regio’s konden niet voorspellen of hun capaciteiten een uitbreiding van de intensive care mogelijk maken. ICU-uitbreiding zou ten koste moeten gaan van de reguliere medische zorg, waarbij personeel dat normaal op andere afdelingen werkt, dan wordt toegewezen aan de intensive care. Veel niet-urgente procedures worden momenteel uitgesteld, en er is ook een toename van vertragingen bij urgente hart- en kankeroperaties.

“Er zullen in ieder geval moeilijke keuzes moeten worden gemaakt”, aldus een vertegenwoordiger van de Limburgse ROAZ. Eind maart was de doelstelling om op te schalen naar 1.450 IC-bedden als opstap naar 1.550 en vervolgens mogelijk 1.700. De eerste is nog niet bereikt en een woensdag vrijgegeven rapport suggereert dat 1.700 onmogelijk zijn onder de huidige personeelsomstandigheden.

Er waren woensdag in totaal 2.499 mensen met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen, een afname van twee procent in 24 uur en ook twee procent minder in vergelijking met de week ervoor. Gedurende twee weken is het aantal Covid-19-patiënten op de IC-afdeling boven de 700 gebleven, wat overeenkomt met meer dan 60 procent van de pre-pandemische IC-capaciteit.