FINANCIEEL.com

Nederlandse huizenverkopen zijn in een jaar tijd met de slechtste 9 procent gedaald, zeggen makelaars

Nederlandse huizenverkopen zijn in een jaar tijd met de slechtste 9 procent gedaald, zeggen makelaars

Huizenprijzen in Nederland kelderden met 8,9 procent vanaf het hoogtepunt van zo’n 451.000 euro in het tweede kwartaal van 2022. Nu een jaar later ligt de verkoopprijs van een koopwoning gemiddeld op 410.000 euro, zo blijkt uit een analyse van de woningmarkt door makelaarsvereniging NVM. De daling is de scherpste ooit gemeten door de organisatie, zegt een woordvoerder tegen nieuwszender ANP.

Ondanks de daling op jaarbasis stegen de huizenprijzen met 2,8 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van het jaar, toen de gemiddelde verkoopprijs volgens voorlopige cijfers rond de 395.000 euro lag. “Dit kwartaal stonden er 29% meer woningen te koop dan in het eerste kwartaal. Door de vele transacties in het tweede kwartaal van 2023 is de keuze voor consumenten echter afgenomen”, schrijft de NVM in een verklaring. “De krapte op de koopwoningmarkt neemt daardoor wat toe.”

Afgelopen kwartaal zijn naar schatting 34.000 koopwoningen verkocht, een stijging van 20 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van het jaar. Gemiddeld duurde het 35 dagen voordat een huis verkocht werd nadat het op de lijst stond. Dit was een volledige week sneller in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Deze verbeteringen kunnen ook het gevolg zijn van seizoenswisselingen, waarbij de vastgoedmarkt traditioneel op stoom komt in het voorjaar.

De verkoopprijzen van bestaande woningen zijn lager dan een jaar geleden, ongeacht de stijl van de woning. De verkoop van appartementen daalde met 9,4 procent tot 342.000 euro. Tussenwoningen werden voor gemiddeld 374.000 euro verkocht, 7,1 procent minder in een jaar tijd. Hoekwoningen werden verkocht voor 397.000 euro, een daling van 8,4 procent.

Halfvrijstaande woningen werden gewaardeerd op 438.000 euro, een daling van 9,8 procent. Geheel vrijstaande woningen werden verkocht voor 589.000 euro, een daling van 11,1 procent. Ondanks de jaarlijkse dalingen vertoonde elke categorie een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal.

Ook werd in het tweede kwartaal ongeveer 39 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht, tegen 82 procent vorig jaar. Gemiddeld worden bestaande woningen voor zo’n 0,5 procent onder de vraagprijs verkocht. Minder dan een derde van de woningen verkocht afgelopen kwartaal boven de vraagprijs. Er is ook een gestage toename van verkopers die huizen van de markt halen, hetzij vanwege een gebrek aan interesse, hetzij omdat de biedingen te laag waren.

Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen daalde van gemiddeld zo’n 482.000 euro een jaar geleden naar 468.000 euro dit jaar. De belangstelling voor nieuwbouw is sterk gedaald sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, de snel stijgende rentetarieven die de inflatie vertraagden en de impact die dit had door de vastgoedprijzen te drukken. Eerder zeiden analisten dat huizenkopers vreesden dat de premie die ze zouden betalen voor nieuwbouw verloren zou gaan, en dat ze mogelijk zouden worden opgescheept met een onderwaterhypotheek.

“Het toegenomen aanbod van goedkopere woningen is precies waar kopers op zitten te wachten. Afgelopen kwartaal waren we erg bezorgd over de ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt. Nu trekt de verkoop weer wat aan en neemt ook het aanbod toe, zeker in de lagere prijsklassen”, aldus Lana Gerssen van de NVM. “Nieuwbouwwoningen hebben een lager energieverbruik en scoren goed op duurzaamheid en lagere onderhoudskosten. Daar is vraag naar.”

De meest populaire nieuwbouwwoningen varieerden in prijs van 250.000 tot 400.000 euro en kenden een sterke kwartaalgroei, aldus de NVM. Het afgelopen kwartaal kwamen er ongeveer 20.000 nieuwbouwwoningen op de markt, een stijging van 79 procent in een jaar tijd tot het hoogste niveau sinds 2015.

“De vraag is nog steeds duidelijk groter dan het aanbod”, vervolgt Gerssen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert