Nederlandse huizenprijzen stijgen nog steeds; Huizen in Groningen gestegen met 12%

By Jernst van Waal

De huizenprijzen in Nederland stijgen nog steeds, hoewel er een verschuiving heeft plaatsgevonden in welke gebieden de grootste stijging te zien zijn. Waar in de Randstad en vooral Amsterdam de afgelopen jaren de woningprijzen het meest stegen, zijn het nu de meer provinciesteden en landelijke gebieden die de grootste sprongen maken, blijkt uit cijfers van online taxateur Calcasa.

Aan het eind van het derde kwartaal waren Amsterdamse woningen gemiddeld 5,7 procent duurder dan in dezelfde tijd vorig jaar. De huizenprijzen in de stad Groningen stegen met 11,6 procent. Landelijk stegen de huizenprijzen met gemiddeld 8,9 procent.

Calcasa noemde het “belangrijke veranderingen in de regionale distributie”. Er waren al tekenen dat mensen van de grote gemeenten naar de buitenwijken verhuisden, en de coronaviruscrisis heeft dat versterkt. Huizen buiten de grote steden worden veel sneller verkocht dan huizen in de steden, zei Calcasa.

Ook de provincie Groningen zag de huizenprijzen het sterkst stijgen met 11,3 procent. Flevoland en Noord-Brabant namen de tweede en derde plaats in, beide met prijsstijgingen van meer dan 10 procent. Onderaan de lijst staan ​​Zeeland, Limburg en Noord-Holland – de thuisprovincie van Amsterdam.

Ondanks de recente benedengemiddelde prijsstijgingen in Amsterdam zijn woningen in de hoofdstad nog steeds erg duur. In het afgelopen decennium zijn Amsterdamse woningen 75 procent duurder geworden. Vergeleken met het dieptepunt op de huizenmarkt tijdens de vorige financiële crisis in 2013, stegen de Amsterdamse huizenprijzen met 92 procent.

Ook in de andere grote steden waren de huizenprijzen sterk gestegen ten opzichte van 2013. In Rotterdam stegen de huizenprijzen met 85 procent, in Utrecht met 88 procent en in Den Haag met 77 procent.

“Door deze prijsstijgingen zijn deze steden voor veel mensen onbetaalbaar geworden en zullen ze er daardoor minder snel naartoe verhuizen. Het gevolg hiervan is dat de vraag naar andere gebieden, zoals Groningen, toeneemt en de prijzen daarna sterk zullen stijgen.”