Nederlandse Gezondheidsraad zegt geen AstraZeneca Covid-vaccin te gebruiken voor kinderen onder de 60: rapport

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht dat gezondheidswerkers een andere methode gebruiken om mensen onder de 60 jaar in te enten tegen Covid-19 dan het AstraZeneca-vaccin. Iedereen die al zijn eerste dosis van het twee-doses-regime heeft gekregen, kan nog steeds zijn tweede opname krijgen, meldde omroep NOS op basis van interviews met anonieme bronnen.

Het ministerie vroeg de raad om een ​​nieuw advies op te stellen nadat het Europees Geneesmiddelenbureau had vastgesteld dat bloedstolling in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes een mogelijk zeldzame bijwerking van de vaccinatie was. De EMA zei ook dat met minder dan 0,001% van de mensen die waarschijnlijk aan de aandoening zullen lijden, de voordelen opwegen tegen de risico’s en dat het vaccin moet worden gebruikt.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei eerder dat zijn bureau een besluit zou nemen over het hervatten van het gebruik van het AstraZeneca-product kort nadat het rapport van de raad was voltooid. Mocht hij het advies van de raad opvolgen, dan zou Nederland samen met Duitsland en Spanje de toegang tot het vaccin beperken tot 60-plussers, meldt de NOS. Jongere mensen in Italië krijgen mogelijk nog steeds het AstraZeneca-product aangeboden met een optie om iets anders te ontvangen.

Acht van de ernstige bloedstolselmeldingen, waaronder één sterfgeval, zijn afkomstig uit Nederland. De acht, allemaal vrouwen, zijn tussen de 23 en 65 jaar. Vier van hen leden aan uitgebreide longembolieën, waaronder een vrouw die stierf en een andere die ook een hersenbloeding had. Twee anderen hadden uitgebreide trombose in de buikvenen, twee ontwikkelden sinustrombose en één had bloedstolsels in de slagaders van haar benen.

Nederland schortte het gebruik van het vaccin op 2 april voor mensen onder de 60, en alle anderen een dag later in afwachting van het EMA-rapport. Tot en met 4 april werden in Nederland meer dan 575 duizend injecties met het AstraZeneca-vaccin gebruikt.

De EMA zei ook dat de bloedstolselrapporten tot nu toe niet in verband zijn gebracht met een specifieke risicogroep, geslacht of medische geschiedenis.

Vooruitlopend op het besluit van De Jonge zei de GGD GGD dat ze vrijdag alle vaccinatieafspraken waarin het product AstraZeneca zou worden gebruikt, zullen afzeggen.

Plaats een reactie