Nederlandse gevallen van apenpokken verdubbeld naar 12, zegt RIVM

By Jernst van Waal

Inmiddels is woensdag bij twaalf mensen in Nederland het apenpokkenvirus vastgesteld. Dat is het dubbele van het totaal dat twee dagen eerder werd gemeld, aldus het RIVM. Het instituut bevestigde afgelopen vrijdag het eerste geval in Nederland.

De virale stammen zijn afkomstig uit Afrika, maar de meeste apenpokkenpatiënten in het land hadden geen directe band met het continent met infecties die zich nu over Europa verspreiden. Veel van de patiënten zijn mannen die seksuele inhoud hebben gehad met andere mannen.

Mensen die het monkeypox-virus oplopen, kunnen aanvankelijk koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid ervaren. Na een paar dagen kunnen ze blaren op de huid krijgen. Totdat de korstjes eraf zijn gevallen, is iemand met apenpokken besmettelijk voor anderen, aldus het RIVM, een proces dat twee tot vier weken kan duren. De overgrote meerderheid van de mensen herstelt vanzelf. Het virus kan het gevaarlijkst zijn voor mensen die al een verzwakt immuunsysteem hebben, maar ook voor kinderen en zwangere vrouwen.

Onder de Nederlandse apenpokkenpatiënten zijn mensen die aanwezig waren op het Darklands leer- en fetisjfestival in België, dat vooral gericht is op de homogemeenschap. Het werd gehouden van 4 tot 9 mei. De incubatietijd van apenpokken varieert tussen 5 en 21 dagen. Mensen die op het festival besmet zijn geraakt, kunnen eind mei nog de eerste symptomen krijgen. Daarna moeten ze nog getest worden.

Zo kunnen mensen van wie de besmettingen terug te voeren zijn op dat festival, tot juni nog positief testen. Gedurende die tijd kunnen ze anderen blijven besmetten.

Het RIVM doet nog wel testen op apenpokken, maar weet niet hoeveel mensen nog op hun uitslag wachten. Het instituut verwacht wel dat het aantal bevestigde besmettingen verder zal stijgen, maar “het goede nieuws is dat we geen exponentiële stijging zien.”