Nederlandse druglabs steeds professioneler

By admin

Drugslaboratoria in Nederland worden zo efficiënt en professioneel, dat “de Nederlandse onderwereld binnen afzienbare tijd geen Mexicanen meer nodig heeft om grootschalige crystal meth van de hoogste kwaliteit te maken”, aldus Carlos Bertens van de Nationale Politie tegen NRC.

Eerder dit jaar zei de Nationale Politie dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat Mexicaanse kartels samenwerken met Nederlandse drugshandelaren om hen te leren crystal meth te produceren in hun xtc-labs. Er is ook een aantal gevallen bekend van Mexicaanse verdachten die zijn gearresteerd bij arrestaties van methlabs in Nederland. Vorig jaar werden dergelijke labs opgepakt op een boot in Moerdijk en in een pakhuis in Wateringen, en dit jaar werd er een gevonden bij het Gelderse dorp Herwijnen.

De politie concentreert zich momenteel op de ketels die worden gebruikt om synthetische drugs te produceren, aangezien deze groter en professioneler worden. Tien jaar geleden bevatten kapotte drugslaboratoria ketels met een gemiddelde inhoud van 100 tot 200 liter.

Nu komen ketels tussen de duizend en tweeduizend liter steeds vaker voor, met een piek van drieduizend liter, aldus de krant.

Vorige maand viel de politie 17 panden binnen in een onderzoek naar een ketelmaker uit Tilburg, wiens producten in verschillende drugslaboratoria zijn gevonden. Daarop voortbouwend zal de politie de komende weken zo’n 25 fabrikanten van industriële ketels bezoeken om hen te waarschuwen voor klanten die hun producten gebruiken om synthetische drugs te maken.