FINANCIEEL.com

Nederlandse autoriteiten nemen 8.000 dieetpillen met amfetamine in beslag

Nederlandse autoriteiten nemen 8.000 dieetpillen met amfetamine in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens een actieweek tegen de handel in deze pillen zo’n 8.000 illegale afslankpillen, vaak verkocht onder de naam Iomax, in beslag genomen bij verschillende verkopers. “Uit tests blijkt dat de gevonden capsules de harddrug amfetamine bevatten”, aldus de NVWA, erop wijzend dat deze pillen illegaal zijn in Nederland en zeer ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Inspecteurs van de NVWA doorzochten drie woningen en twee bedrijfspanden op verschillende plaatsen in Nederland. De autoriteiten arresteerden twee verdachten en controleerden de huizen van drie andere verdachten, waarbij ze 1.500 capsules en grondstoffen vonden om nog eens 1.500 pillen te maken in één huis.

In Rotterdam heeft de politie twee verdachten aangehouden voor het verkopen van illegale dieetpillen. Rechercheurs doorzochten een bedrijfspand, twee woningen, een garagebox en drie auto’s. Ze namen ruim 1.800 Iomax-pillen, een hoeveelheid steroïden en ruim 20.000 euro contant geld in beslag. Een van de aangehouden verdachten is vorig jaar ook aangehouden op verdenking van handel in illegale dieetpillen, aldus de NVWA.

Een man in de regio Haarlem wordt verdacht van grootschalige handel in illegale afslankpillen. De NVWA vond bij zijn bedrijfspand zo’n 4.500 pillen en 27 postpakketten met afslankpillen die klaar stonden voor verzending. Rechercheurs namen ook 20.000 euro aan contant geld in beslag in zijn woning.

De NVWA drong er bij inwoners van Nederland op aan geen dieetpillen zoals Iomax te kopen of te gebruiken. De door de NVWA in beslag genomen pillen bevatten amfetamine. “Bijwerkingen zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en geagiteerd gedrag kunnen al na één tablet optreden. Verschillende gebruikers hebben een hersenbloeding gehad na het gebruik van Iomax of pillen met dezelfde ingrediënten.”

“Stop direct met deze pillen en ga bij lichamelijke klachten naar de huisarts”, aldus de NVWA. Het bureau vroeg gebruikers ook om te melden waar ze hun pillen kochten. “Hierdoor kan de NVWA gericht optreden en de consument beschermen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert