FINANCIEEL.com

Nederlandse agent riskeert ontslag vanwege racistische opmerkingen in video opgenomen in Parijs

Nederlandse agent riskeert ontslag vanwege racistische opmerkingen in video opgenomen in Parijs

De politie heeft het onderzoek afgerond naar zes agenten die te zien waren in een video waarin mensen in een busje racistische opmerkingen maken over voorbijgangers terwijl het busje door Parijs rijdt. Eén politieagent riskeert ontslag, één riskeert een proeftijd, twee krijgen een schriftelijke berisping en twee krijgen een formele waarschuwing, meldt de politie Oost-Nederland.

De video, opgenomen terwijl de politie buiten dienst was en in Parijs met vrienden om naar een voetbalwedstrijd te kijken, circuleerde in maart online en veroorzaakte nogal wat opschudding. De politie heeft de betreffende agenten geschorst in afwachting van een disciplinair onderzoek. Het Openbaar Ministerie (OM) kondigde al aan dat de agenten niet vervolgd zouden worden – hoewel de opmerkingen ongepast waren, levert de setting waarin ze plaatsvonden geen strafbaar feit op.

Het tuchtonderzoek van de politie is inmiddels afgerond. Volgens de politie maakten twee betrokken agenten discriminerende of racistische opmerkingen. Zo zei een van hen: “Wil je meer of minder”, verwijzend naar uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen die hem veroordeelden voor haatzaaien. De ander reageerde door te zingen: “minder, minder.” Men was het ook eens met de opmerking van iemand anders dat het was alsof ze door een dierentuin reden.

“Van een politieagent wordt verwacht dat hij burgers met respect en onbevooroordeeld behandelt, geen tegenstellingen aanwakkert en – niet onbelangrijk – ook bijdraagt ​​aan het vertrouwen in de politieorganisatie”, aldus de politie. “De verklaringen die zijn afgelegd, staan ​​hiermee op gespannen voet.”

Een van deze twee agenten riskeert ontslag, mede vanwege eerdere disciplinaire maatregelen tegen hem. De ander kan op proef worden gesteld en worden overgeplaatst naar een ander team. Ook buiten de politie moet hij werkzaamheden verrichten rond het thema diversiteit en inclusie, aldus de politie. Een adviescommissie moet deze tuchtmaatregelen nog goedkeuren. “Gezien het verstrijken van de tijd en de aanzienlijke impact van deze zaak, is echter besloten om deze twee voorgestelde vonnissen nu te communiceren.”

Twee andere politieagenten, die beiden leidinggevende taken hebben binnen hun team, kregen als straf een schriftelijke berisping. “Ze ondernamen geen actie om de ongepaste opmerkingen te stoppen. Hun verklaringen gaven ook aanleiding tot meer grensoverschrijdende verklaringen. Dit is plichtsverzuim”, aldus de politie. De andere twee agenten kregen een formele waarschuwing. “Hoewel ze geen actie hebben ondernomen om de grensoverschrijdingsverklaringen te stoppen, is er in hun geval geen verwaarlozing vastgesteld.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert