Nederlands weigerde Duits aanbod om meer coronavirus-testen aan te bieden: Rapport

By admin

Een Duits laboratorium bood aan om dagelijks tot 5.000 coronavirustests voor Nederland uit te voeren, wat bijna het dubbele zou zijn van de huidige dagelijkse Covid-19-tests in Nederland. Maar tot nu toe hebben de Nederlandse gezondheidsautoriteiten besloten van dat aanbod geen gebruik te maken, meldt de NOS.

‘De komende maanden hebben we genoeg materiaal om ongeveer vijfduizend tests voor Nederland uit te voeren’, zei de Duitse viroloog Roger Grosser van Labor Dr. Wisplinghoff tegen de omroep. Het grote laboratorium in Keulen heeft voldoende testmaterialen om ongeveer 11 duizend tests per dag uit te voeren. Het Duitse lab bood aan Nederland 5.000 van deze dagelijkse tests te laten ondergaan. Het aanbod is twee weken geleden gedaan, aldus de omroep.

De Diagnostics Task Force, verantwoordelijk voor het beheer van scare-testmaterialen voor het Ministerie van Volksgezondheid, bevestigde aan de omroeporganisatie dat zij het aanbod heeft ontvangen, maar zei dat extra tests vooralsnog niet nodig zijn. “Er is momenteel meer labcapaciteit dan de vraag naar testen. Op langere termijn kan hun capaciteit een nuttige bijdrage leveren aan de landelijke testcapaciteit”, aldus een woordvoerder van de taskforce tegen de NOS.

Nederland test momenteel zo’n 7 duizend mensen per dag op het coronavirus, voornamelijk gezondheidswerkers en kwetsbare patiënten. Vanaf 11 mei zou het aantal testen moeten toenemen tot 10 duizend per dag, zodat leraren en personeel voor kinderopvang kunnen worden getest wanneer de basisscholen weer opengaan.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vertelde onlangs aan het parlement dat Nederlandse laboratoria de capaciteit hebben om dagelijks 17.500 tot 29 duizend coronavirusonderzoeken uit te voeren, maar dat beschikbare testmaterialen de ‘beperkende factor’ zijn.

Grootschalige tests zijn een van de voorwaarden die het Outbreak Management Team heeft gesteld om de maatregelen te versoepelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.