FINANCIEEL.com

Nederlanders willen stevig en helder klimaatbeleid, zegt rapport

Nederlanders willen stevig en helder klimaatbeleid, zegt rapport

Nederlanders zijn over het algemeen voorstander van een daadkrachtig klimaatbeleid, ook al zijn de ingrepen pijnlijk. Maar in ruil daarvoor moet er duidelijkheid zijn. Voorzitter van het Nationaal Klimaatplatform (NKP), Kees Vendrik, schrijft in zijn eerste ‘signaalrapport’ en een brief aan minister van Klimaat Rob Jetten dat het kabinet er goed aan doet een duidelijke en kordate koers uit te zetten.

“Vertel me maar welke kant we op gaan” is een signaal dat Vendrik de laatste tijd vaak heeft gehoord. Een “tijdig en scherp beleid” en duidelijkheid over de kwestie zijn nodig om perspectief te geven aan lopende projecten, zei hij. “Je kunt beter een duidelijke koers hebben, die onvermijdelijk ook pijn met zich meebrengt, dan maatregelen uit te stellen die sowieso in de toekomst onvermijdelijk zijn”, besluit Vendrik.

Uit een onderzoek in opdracht van de NKP blijkt dat een meerderheid zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering. Er is dus steun voor “stevig” beleid om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar men vraagt ​​wel om “steun van de overheid bij het verduurzamen ervan”. Vendrik ziet drie belangrijke signalen: maatschappelijke initiatieven worden volgens het klimaatplatform onvoldoende gedragen en gewaardeerd, terwijl ze wel kunnen bijdragen. Niet iedereen kan meedoen, concludeert de voorzitter ten tweede: huurders en bijvoorbeeld sportclubs lopen achter op het gebied van duurzaamheid, terwijl de wil er wel is.

Tot slot willen ondernemers ook duidelijkheid. Samenhang in het klimaatbeleid is ‘noodzakelijk’ om bijvoorbeeld tijdig te kunnen investeren in milieubescherming. Zo ligt de focus bij duurzaamheid op de grote vervuilers. Aan de ene kant is dat begrijpelijk, zegt Vendrik: Daar kan de meeste CO2 worden bespaard en tegen relatief lage kosten. Maar aan de andere kant is de ruimte voor kleine bedrijven niet alleen belangrijk voor het behalen van klimaatdoelstellingen, maar ook voor het verkrijgen van draagvlak bij beleidsmakers.

De NKP is de opvolger van het Overlegplatform Voortgang Klimaatakkoord, dat onder voorzitterschap stond van VVD’er Ed Nijpels. Het platform adviseert het kabinet over klimaatbeleid.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert