FINANCIEEL.com

Nederlanders gaan gemiddeld drie weken op zomervakantie

Nederlanders gaan gemiddeld drie weken op zomervakantie

Nederlanders nemen doorgaans drie weken zomervakantie, meldt Nu.nl maandag. In de meeste gevallen regelen werkgevers en werknemers dit goed.

Gemiddeld krijgen fulltime werknemers in Nederland 25 vakantiedagen per jaar. Ze hebben de vrijheid om te kiezen wanneer ze deze vrije dagen gebruiken. Ze hebben ook de mogelijkheid om vijf weken vakantie te nemen.

Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie AWVN verduidelijkt: “Er is geen specifieke afspraak hierover in CAO’s en de wet stelt ook niet dat het niet mag.” Hij legde verder uit dat werknemers de autonomie hebben om hun vakantiedagen te beheren. Verzoeken om vrije dagen kunnen echter worden afgewezen als ze in strijd zijn met een dringende zakelijke behoefte. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om personeelsbehoefte gedurende een bepaalde periode.

Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij rechtsbijstandverzekeraar DAS, suggereerde dat het onder werkgevers de standaardpraktijk is om in de zomer drie weken vakantie toe te staan. Dit in de eerste plaats om te zorgen voor voldoende personeelsbeschikbaarheid. Maar dat betekent niet dat een langere vakantie onmogelijk is. Het kan bijvoorbeeld worden toegestaan ​​als iemand veel familieleden in het buitenland heeft wonen die hij wil bezoeken.

Hoewel er meningsverschillen kunnen zijn, wees Besselink erop dat discussies over vakantiedagen zelden leiden tot conflicten op de werkvloer. “Na overleg is er altijd een oplossing. Niemand staat te popelen om zo’n zaak voor de rechter te brengen.”

De AWVN deelt dit perspectief. Ze bevestigden dat alle partijen deze situaties effectief beheren. Werkgevers en werknemers zijn bedreven in het vinden van overeenkomsten. Deze geest van wederzijds begrip heerst ook onder collega’s. “Dat draagt ​​bij aan de arbeidsvrede in ons land”, aldus de woordvoerder.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert