Nederland zette vraagtekens bij de plotselinge stijging van 19% in schattingen van het Covid-vaccin

By Jernst van Waal

De forse herziening van de vaccinatieschattingen van Covid-19 deze week door het RIVM werd deze week door de Tweede Kamer als verdacht beschouwd. De trage vaccinatiecijfers schoten dinsdag plotseling met 19 procent omhoog binnen een uur na een persconferentie waar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid beweerde dat het land in totaal 3,9 miljoen vaccinaties had toegediend.

Tijdens de persconferentie stuurde NL Times een bericht aan een woordvoerder van het RIVM om duidelijkheid te krijgen. Die oproep bleef onbeantwoord, maar 30 minuten later werden honderdduizenden injecties toegevoegd aan het coronavirus-dashboard van het land, waardoor het totaal van minder dan 3,2 miljoen naar meer dan 3,9 miljoen ging. Een dag later werd de grens van vier miljoen overschreden.

Parlementariër Fleur Agema van de extreemrechtse PVV beschuldigde het RIVM ervan een rooskleuriger beeld te presenteren dan waar zou kunnen zijn. “Het past perfect bij het positieve beeld van de minister”, zei ze tegen het AD.

Eind december waren we al bezig met de kwestie van een goede administratie. Cijfers moeten de werkelijkheid weerspiegelen, ze mogen niet uit de lucht zijn ontstaan. Dus als er bijna een miljoen injecties tegelijk worden toegevoegd, begrijp ik de zorgen daarover ”, aldus Maarten Hijink, parlementslid van de Socialistische Partij.

Dat het RIVM niet in staat was om duidelijke, ruwe gegevens over het vaccinatieprogramma Covid-19 te presenteren, was voor Edouard Mathieu niet te geloven. Hij beheert de data-analyse-website Our World In Data, gefinancierd door Oxford University en het Global Change Data Lab. “Het is moeilijk te begrijpen dat nu de vaccinaties al zo lang duren, er nog steeds zo’n verwarrend verschil is tussen het geregistreerde en geschatte aantal injecties”, zei hij tegen de krant.

“Bovendien maakt het officiële dashboard geen onderscheid tussen eerste en tweede injectie, dat wordt alleen wekelijks gedaan door het RIVM”, vervolgt hij. “Daarom gebruiken we alleen de wekelijkse RIVM-rapportages. Het is een geforceerd en suboptimaal compromis.”

De wekelijkse rapporten die het RIVM elke dinsdag publiceert, zijn bedoeld om nauwkeuriger te zijn. In zijn laatste release, die gebeurde na een vertraging van vijf uur en waarin de uitspraken van De Jonge tijdens zijn persconferentie werden weerspiegeld, merkte het RIVM zelf op dat deze cijfers waren gebaseerd op een schattingsmodel en niet op ruwe cijfers.

Zelfs maanden van voorbereiding op de dagvaccins zouden beschikbaar zijn, en nu de vaccinatiecampagne meer dan drie maanden is gestart, is de informatie van het RIVM “zeer slecht”, zei Mathieu.

De herziening van het RIVM was de tweede grote correctie sinds de injecties op 6 januari begonnen. De bloedarmoede Nederlandse vaccinatiecijfers werden met 19% naar boven bijgesteld, wat volgens het bureau in eerste instantie was omdat hun schatting dat vijf procent van de vaccindoses werd verspild onjuist was. Ze zeiden dat een nauwkeuriger cijfer één procent was, dat ze vervolgens met terugwerkende kracht toepasten. Hun beslissing werd genomen toen het meer informatie en gegevens ontving uit verschillende bronnen, waaronder lokale gezondheidsraden, ziekenhuizen en huisartsen, die elk een reeks verschillende IT-systemen gebruikten om de gegevens bij te houden, meldde AD.

Verdere complicerende zaken zijn privacykwesties, aangezien mensen er op elk moment voor kunnen kiezen om ervoor te zorgen dat hun vaccinatierecord niet met het RIVM wordt gedeeld. Het bureau zei niet waarom het niet mogelijk was om anonieme gegevens te verzamelen en te verzamelen zonder link naar een bepaalde ontvanger van het vaccin.

“Er worden zoveel verschillende systemen gebruikt en we krijgen de informatie niet altijd op tijd. Dan is het ook zo dat mensen die hun vaccinatie krijgen, kunnen aangeven dat ze niet willen dat hun gegevens in ons systeem terecht komen. We schatten dat ongeveer tien procent van de mensen hiervoor kiest ”, zegt een woordvoerder van het RIVM tegen het AD.

De herziene schatting bracht Nederland op de zesde plaats van de 30 landen van de Europese Economische Ruimte als we kijken naar mensen die één vaccinatiedosis hebben gekregen. Voor het percentage volwassenen dat een tweede dosis kreeg, lag het nog steeds aan de onderkant.

Het totaal aantal geschatte jabs bedroeg woensdag 4.020.836, een stijging van 120.372 in één dag. Dit waren waarschijnlijk de meeste vaccin-injecties die op één dag zijn gegeven sinds het vaccinatieprogramma begon, als de schatting juist is.