FINANCIEEL.com

Nederland vergroot de veiligheid rond Joodse instellingen

Nederland vergroot de veiligheid rond Joodse instellingen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft zaterdag, kort nadat de terreurgroep Hamas aanslagen pleegde in Israël, een lijst opgesteld van Joodse instellingen die mogelijk extra bescherming nodig hebben, zo melden bronnen aan De Telegraaf.

Dinsdagochtend, Nederlandse tijd, waren in Israël ongeveer 900 mensen omgekomen en in de Palestijnse gebieden bijna 700 mensen. Hamas-terroristen hebben ook 150 Israëliërs ontvoerd, meldde de Israëlische regering.

Volgens ingewijden van de krant heeft het ministerie van Justitie de instellingen, burgemeesters, politie en het Openbaar Ministerie in de betrokken gemeenten een brief gestuurd met het verzoek om “een extra controle” uit te voeren om er zeker van te zijn dat de veiligheid rondom de Joodse instellingen in orde was. Het ministerie maakte zich zorgen over een toegenomen dreiging als gevolg van de veranderende situatie in Israël en Gaza.

Verschillende steden hebben gehoor gegeven aan de waarschuwing. De verhoogde veiligheid is volgens de Telegraaf duidelijk zichtbaar in Amsterdam-Zuid, waar veel Joodse instellingen zijn. Politieauto’s en voertuigen van de Koninklijke Marechaussee rijden regelmatig rond bij de Orthodox-Joodse school Cheider en andere voor de gemeenschap belangrijke gebouwen.

Ook in Tilburg en Middelburg namen de autoriteiten sinds het weekend extra maatregelen rond de plaatselijke synagogen. De Tilburgse synagoge rapporteerde een merkbare toename van de bedreigingen sinds de Hamas-aanvallen en de vergeldingsmaatregelen van Israël.

Aftredend premier Mark Rutte zei maandag na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad dat de regering “extra alert” is op de beveiliging van Joodse gebouwen. Hij zei dat Nederland als geheel, en de Joodse gemeenschap in het bijzonder, geschokt was door het geweld. Hij zei niet welke extra maatregelen de autoriteiten nemen rond Joodse instellingen. “We moeten mensen niet wijzer maken dan ze zijn.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert