Nederland vaccineert bijna 2.000 tegen apenpokken

By Jernst van Waal

Tot en met woensdag kregen 1.976 mensen in Nederland een preventieve vaccinatie tegen het apenpokkenvirus. De GGD in Amsterdam heeft ongeveer de helft van hen gevaccineerd, 987 mensen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft niet gezegd hoeveel mensen zijn uitgenodigd, dus de opkomst is onbekend.

De mensen krijgen het pokkenvaccin Imvanex. De inenting moet hen beschermen tegen ernstige ziekten als ze het apenpokkenvirus oplopen.

De preventieve vaccinatie is vorige week gestart in Amsterdam en Haaglanden. De eerste twee dagen kwamen 146 van de 382 genodigden opdagen, een opkomst van zo’n 38 procent. De GGD’en schrijven dit toe aan de zomervakantie. Inmiddels worden op meer plaatsen in het land mensen ingeënt. Utrecht begon op zaterdag, IJsselland, Drenthe en Gelderland-Midden begonnen op maandag en Zuid-Limburg op dinsdag. De regio’s Rotterdam-Rijnmond en Friesland zijn donderdag van start gegaan en Hollands Noorden op vrijdag. Groningen, Twente en Zaanstreek-Waterland starten volgende week met de vaccinatiecampagne tegen apenpokken. Volgende week moeten ook in de overige regio’s de eerste injecties worden gegeven, aldus het RIVM.

In de eerste ronde kunnen enkele tienduizenden mensen de preventieve vaccinatie krijgen. Het RIVM heeft hen uitgenodigd omdat ze mogelijk een hoger risico lopen om besmet te raken met het virus. Transgenders en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de injectie als ze hiv-positief zijn of medicijnen gebruiken om hiv te voorkomen.

Het aantal gevallen van apenpokken is de afgelopen week langzamer gestegen dan in de weken ervoor. Donderdag waren er in Nederland 957 bevestigde gevallen. Dat zijn er 32 meer dan op maandag. In een week tijd steeg het aantal bevestigde gevallen met 79. Dat is de kleinste wekelijkse stijging sinds eind juni. De meeste mensen die positief testten, zijn mannen die seks hebben met mannen.

In de RIVM-cijfers heeft de regio Noord-Holland en Flevoland met 579 de meeste bevestigde besmettingen. Dat is inclusief Amsterdam. Daarna volgt de regio West (Rotterdam en Den Haag) met 155 bevestigde gevallen van apenpokken.