Nederland stopt officieel het gebruik van het AstraZeneca Covid-vaccin voor mensen onder de 60

By Jernst van Waal

De Nederlandse regering heeft donderdag bevestigd dat zij het AstraZeneca-vaccin tegen Covid-19 niet langer zal gebruiken voor mensen onder de 60 jaar uit bezorgdheid over verschillende gevallen van ernstige bloedstolling binnen drie weken na ontvangst van het vaccin. Bij het nemen van dat besluit zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat hij het advies van de Gezondheidsraad van het land volgde, ook al zei het Europees Geneesmiddelenbureau dat het vaccin veilig kan worden gebruikt.

Voorlopig krijgen mensen onder de 60 iets anders aangeboden dan het AstraZeneca-vaccin. De Jonge beweerde dat het besluit het vaccinatieplan van het land niet zal doen ontsporen. De minister herhaalde dat elke volwassene die een eerste injectie van een Covid-19-vaccin wil, er begin juli een kan krijgen, hoewel Nederland nog geen half miljoen injecties in één kalenderweek heeft kunnen toedienen.

Dit zal vanaf volgende maand veranderen, beweerde hij, wanneer het land in staat zal zijn om 2,5 miljoen jabs per week uit te voeren. Hoewel het AstraZeneca-vaccin niet langer zal worden gebruikt door een meerderheid van de 14,4 miljoen volwassen inwoners van het land, zullen waarschijnlijk vóór de zomer bijna acht miljoen vaccindoses van Pfizer / BioNTech worden afgeleverd, evenals drie miljoen doses van Johnson & Johnson. Voor het laatste is slechts één injectie nodig, terwijl voor de andere goedgekeurde vaccins er twee nodig zijn.

Het AstraZeneca-vaccin zal nog steeds worden aangeboden aan mensen die in 1960 of eerder zijn geboren. Het ministerie zei ook dat iedereen die een eerste dosis van het vaccin heeft gekregen, nog steeds een tweede dosis kan krijgen omdat er wereldwijd nog geen ernstige bijwerkingen zijn gemeld na een tweede injectie.

“Het is een afweging tussen enerzijds de gezondheidsvoordelen van een vaccin en dus bescherming tegen coronavirus, en anderzijds gezondheidsrisico’s, vooral voor jongere vrouwen als gevolg van een zeer zeldzame bijwerking, ”Zei De Jonge. De prioriteitsvolgorde waarin mensen worden gevaccineerd, verandert niet.

Het ministerie stelt dat in het advies van de Gezondheidsraad staat dat “het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. . ” De meeste bijwerkingen zijn ook gemeld bij mensen onder de 60, vervolgde de verklaring.

In Nederland zijn acht gevallen van trombose, vergezeld van een laag aantal bloedplaatjes, gemeld bij patiënten die het AstraZeneca-vaccin kregen. Een van die gevallen eindigde in het overlijden van de patiënt. Elk van de acht was een vrouw tussen de 23 en 65 jaar, die tussen zeven en twintig dagen na vaccinatie de bloedstolsels had ontwikkeld.

Hoewel het ministerie bekritiseerd werd vanwege het niet betrekken van trombosedeskundigen toen het vorige week besloot het vaccingebruik grotendeels stop te zetten, zei het ministerie dat deskundigen op het gebied van trombose en medicinale bijwerkingen deze week zijn meegenomen in gesprekken met de Gezondheidsraad. Het ministerie had de raad gevraagd om een ​​spoedadvies voor het kabinet op te stellen nadat het Europees Geneesmiddelenbureau had vastgesteld dat er een waarschijnlijk verband bestond tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose met een laag aantal bloedplaatjes.

Toch schatte de EMA dat de ernstige aandoening werd ervaren door minder dan 0,001 procent van de ontvangers van het vaccin. Het concludeerde dus dat de voordelen van het voorkomen van Covid-19 groter waren dan het risico van een zeldzame, maar verontrustende bijwerking. “Duitsland, Italië en Spanje hebben ook besloten door te gaan met AstraZeneca-injecties bij mensen ouder dan 60”, zei het ministerie.