Nederland staat vakanties in Europa toe, maar niet buiten het continent

By admin

Met berichtgeving door Janene Pieters en Byron Mühlberg.

Sommige vakantiemogelijkheden zijn deze zomer beschikbaar voor inwoners van Nederland, bevestigde premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie. Reizen naar landen buiten de Europese Unie en het Schengengebied blijven echter beperkt tot inwoners. Elke vakantieganger die in het buitenland vast komt te zitten vanwege nieuwe restricties op de pandemie, wordt niet gerepatrieerd.

Nederland gebruikt een kleursysteem om vier niveaus van reiswaarschuwingen aan te geven, waaronder rood als het meest negatieve advies, oranje als alleen open voor de meest urgente situaties en geel als er een specifieke waarschuwing is. Groen wordt gebruikt voor landen waar helemaal geen problemen zijn.

“Reisadvies voor landen buiten Europa blijft voorlopig oranje. Als je toch naar deze landen moet, word je bij thuiskomst twee weken in quarantaine geplaatst”, aldus Rutte.

De beperkingen worden verlaagd van oranje naar geel voor reizen naar België, Kroatië, Duitsland, Italië en de zes Caribische eilanden in het Koninkrijk der Nederlanden. Dat begint op 15 juni en wordt later uitgebreid met Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Dit maakt deel uit van een bredere Europese inspanning om de toeristische beperkingen op dezelfde datum op te heffen. Buiten Europa blijven de reisbeperkingen van kracht.

“Vanaf 15 juni willen we zoveel mogelijk landen weer geel maken. Het belangrijkste is of de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar zijn, en dat zal in heel Europa het geval zijn, behalve in het Verenigd Koninkrijk en Zweden”, aldus Rutte. . Toeristen uit de EU en het Schengengebied worden vanaf die datum ook in Nederland toegelaten, behalve die uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

‘Geel is niet groen. We vragen reizigers om de situatie goed in de gaten te houden’, zei hij en herinnerde mensen eraan dat de situatie aan de Nederlandse grens snel kan veranderen en dat mensen bij terugkeer in quarantaine kunnen worden geplaatst. ‘Vakantie is op eigen risico’, zei hij.

‘Mensen weten wat de risico’s zijn, zelfs als de situatie in een land plotseling verandert wanneer het wordt geconfronteerd met een plotselinge grote uitbraak.’ Er worden dus geen repatriëringsvluchten ter beschikking gesteld.

Rutte sprak vertrouwen uit in de mensen die in Nederland wonen en respecteren de verantwoordelijkheid die ze krijgen. “Het leeuwendeel van de mensen houdt zich ook aan de maatregelen. Ik vertrouw erop dat de Nederlanders begrijpen dat we er samen voor zorgen dat we het onder controle houden.”

Hij voegde eraan toe: ‘Natuurlijk moet je als gast in een ander land voldoen aan de regels die daar gelden, terwijl de Nederlandse regels ook een goede richtlijn blijven.’

Een andere optie die direct beschikbaar is, is een vakantie in Nederland, zei Rutte. Hij benadrukte dat mensen het openbaar vervoer nog steeds zoveel mogelijk moeten vermijden en hun fiets of auto moeten gebruiken voor binnenlandse vakanties.

Nederlanders moeten nog 1,5 meter uit elkaar houden en zoveel mogelijk thuiswerken. Iedereen met zelfs milde symptomen die op een coronavirusinfectie kunnen duiden, moet contact opnemen met de GGD-hotline op 0800-1202 en een afspraak maken om te testen, zei Rutte.

‘De belangrijkste vraag vandaag was:’ Wat doen we met de zomervakantie? ‘ Nadat we zo lang thuis zijn gebleven, willen we allemaal de weg op, ”zei hij. ‘Het korte antwoord deze week is dat we op vakantie kunnen.’

De premier bevestigde dat het reisadvies voor landen in het Schengengebied op 15 juni van de huidige ‘Code Orange’ naar ‘Code Yellow’ gaat. Dit betekent dat het huidige advies dat alleen noodzakelijke reizen worden gemaakt, plaats zal maken voor toerisme naar andere Europese landen.

Beperkingen zullen in de nabije toekomst worden opgeheven

De premier sprak niet over diepgaande Covid-19-beperkingen op het gebied van sociale afstand die de komende weken zullen worden opgeheven. Wel bevestigde hij dat basisscholen op 8 juni weer volledig open mogen.

Op 1 juli worden de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verder versoepeld.

Fitnesscentra, wellnesscentra en sauna’s mogen weer open. Net als de cantinas en casino’s van sportfaciliteiten. Bij al deze bedrijven moeten extra hygiënemaatregelen worden genomen en moeten klanten afstand kunnen houden.

Sekswerk is nog steeds verboden, waarschijnlijk tot september.

Eerder benadrukte het kabinet dat deze versoepeling van maatregelen alleen zal plaatsvinden als de verspreiding van het coronavirus onder controle blijft. Als de infecties plotseling weer toenemen, blijven de huidige maatregelen van kracht of kunnen ze zelfs weer worden aangescherpt.