FINANCIEEL.com

Nederland sluit zich aan bij genocidezaak tegen Myanmar

Nederland sluit zich aan bij genocidezaak tegen Myanmar

Nederland, Canada, Denemarken, de Malediven, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland willen zich aansluiten bij de rechtszaak tegen Myanmar wegens genocide tegen de Rohingya, een etnische minderheid die in het westen van Myanmar leeft, blijkt uit een verklaring van het Internationaal Gerechtshof in het Den Haag (ICJ) donderdag gepubliceerd.

Gambia spande in 2019 een rechtszaak aan tegen Myanmar op grond van de Genocideconventie en beschuldigde de veiligheidstroepen van Myanmar van wijdverbreide en systematische “zuiveringen” tegen het Rohingya-volk. “Genocidale daden gepleegd tijdens deze operaties waren bedoeld om de Rohingya als groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen door massamoord, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld”, aldus Gambia.

Gambia verklaarde verder dat de strijdkrachten van Myanmar Rohingya-dorpen systematisch hebben verwoest door brandstichting, waarbij de bewoners vaak vastzaten in brandende huizen.

Nederland en de andere genoemde landen willen zich aansluiten bij deze rechtszaak, zo lieten zij het Internationaal Gerechtshof weten. De betrokken landen uitten hun bezorgdheid “over de aanhoudende . . . schendingen van de mensenrechten en barbaarse aanvallen op de Rohingya-moslims”, aldus de Malediven, aldus het ICJ. Zij erkennen de noodzaak van “internationale samenwerking in de zoektocht naar het voorkomen en bestraffen van genocide.”

Het Internationale Gerechtshof, gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag, is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties. Het gaat vrijwel uitsluitend over geschillen tussen staten. Het werd in 1945 opgericht door een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, en de magistraten worden gekozen door de Algemene Vergadering van de VN.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert