Nederland opent in mei basisscholen; Andere vergrendelingsmaatregelen gaan door

By admin

Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag dat basisscholen na de vakantieperiode van mei, weken nadat ze werden bevolen, weer opengaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De scholen maakten deel uit van vijf punten die Rutte namens zijn kabinet wilde maken, slechts een week voordat de eerste maatregelen voor sociale distantiëring op coronavirus zouden aflopen.

Hij besprak ook de verlenging van een verbod op de meeste georganiseerde sport- en contactbedrijven tot en met 20 mei en de annulering van alle grote evenementen tot en met 1 september, inclusief professioneel voetbal, dat het seizoen 2019-2020 van de Eredivisie effectief beëindigt.

‘Deze coronaviruscrisis is een van de meest radicale en bedreigende periodes die velen van ons ooit zullen zien. Ik heb de afgelopen dagen hiermee geworsteld’, klaagde Rutte. ‘We willen niet dat het virus weer opduikt.’

Samen met het hoofd van de RIVM, Jaap van Dissel, herhaalde Rutte wat de gezondheidsleiders van het land al een week zeggen: dat het aantal Covid-19-patiënten op de intensive care en de reductie van nieuwe patiënten met coronavirus in ziekenhuizen zijn beide positieve signalen. “De druk op de gezondheidszorg is echter nog steeds enorm”, zei hij.

‘Alle maatregelen kunnen alleen geleidelijk worden teruggedraaid, maar dan moet elke stap duidelijk zijn’, zei Rutte. ‘Ik begrijp het ongeduld, maar een snelle ontspanning zorgt ervoor dat het virus als het ware weer kan pieken, in een tweede golf.’

Het kabinet zal de bestaande maatregelen een week voordat ze aflopen opnieuw bekijken. Maar de premier waarschuwde dat ‘het virus elke gelegenheid aangrijpt om zich te verspreiden’.

Hij vervolgde: ‘De vrijheid van één persoon mag niet ten koste gaan van de gezondheid van een ander.’

Na de meivakantie gaan de scholen open

Zoals eerder gemeld, zullen studenten waarschijnlijk parttime aanwezig zijn, waarbij scholen van geval tot geval de beste weg moeten vinden. ‘De 1,5 meter lange samenleving is niet realistisch’ voor schoolkinderen, zei hij. ‘Uit alle gegevens blijkt dat jonge kinderen minder snel besmet raken en dat het risico voor deze groep klein is’, vervolgt Rutte.

Hij zei echter dat alle studenten of schoolmedewerkers met gezondheidsklachten thuis moeten blijven. Het heersende advies in Nederland is dat als één persoon in een huishouden koorts heeft, iedereen in dat huis daar moet blijven. Als een persoon echter andere symptomen van verkoudheid of griep heeft, hoeft alleen die persoon thuis te blijven.

Rutte suggereerde ook dat het testen op coronavirus zou worden uitgebreid met leerkrachten en schoolpersoneel, waarbij de scholen hun deuren weer zouden openen. De Nederlandse leider zei dat hij meende dat de beslissing het leven van ouders gemakkelijker zou maken.

“Er zijn maar weinig kinderen gemeld met infecties, de ziekteverschijning was mild en de overdracht van kinderen op ouders leek beperkt”, aldus Van Dissel. Van de 34 duizend mensen in Nederland die positief op het virus hebben getest, zijn er 124 jonger dan 14 jaar, waarvan er 47 in een ziekenhuis zijn behandeld.

Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april ook weer met teamsporten beginnen. Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen sporten of sporten, maar alleen op een afstand van 1,5 meter van elkaar. Toch drong de premier er bij de mensen op aan ‘hun gezond verstand te gebruiken’, niet naast sportvelden te gaan staan ​​en thuis te douchen.

“Individuele sporten, zoals hardlopen en fietsen, kunnen en moeten voor iedereen worden gedaan”, zei hij.

Het kabinet heeft de periode 25 april t / m 3 mei voor de meivakantie gereserveerd in de schoolkalender 2019-2020 voor alle regio’s van Nederland. Scholen mochten dit echter met een week verlengen vanwege de bevrijdingsfeesten die oorspronkelijk gepland waren voor 5 mei.

Grote evenementen geannuleerd tot 1 september

Het oorspronkelijke plan van de regering om alle grote evenementen te annuleren zou tot eind mei van kracht zijn, maar werd op dinsdag verlengd tot 1 september. De beslissing komt grotendeels overeen met het advies van veel burgemeesters in het land en biedt meer duidelijkheid voor enkele van de grootste Nederlandse festivals die hadden geklaagd dat ze in het duister zaten en niet wisten hoe ze verder moesten gaan met hun kaarthouders, artiesten, sponsors en verzekeringen bedrijven.

Het betekent ook een waarschijnlijk einde van het topvoetbal in het land voor het seizoen dat door de pandemie werd afgebroken.

“De risico’s gaan we de komende maanden zeker niet aan en we willen de organisatoren duidelijkheid geven. Dat betekent geen Pinkpop, Zwarte Cross en ook geen betaald profvoetbal. Dat is irritant, maar dat moeten we wel maken offer.”

Maatregelen op afstand op afstand werden met drie weken verlengd

Hoewel kappers en schoonheidsspecialisten zich hadden ingespannen om een ​​protocol op te stellen om terug te keren naar hun werk, was dat voorlopig tevergeefs. Kappers, masseuses en andere beroepen met een nauw contact moeten nog steeds gesloten blijven, bevestigde Rutte.

Eerder op dinsdag werd er ook gesproken over een mogelijkheid om mensen opnieuw toe te staan ​​geliefden in zorginstellingen te bezoeken. Het kabinet heeft dit echter niet toegestaan.

‘Hoe moeilijk het ook is om geen bezoek aan verpleeghuizen toe te staan, we moeten onze ouderen beschermen. We doen dit, wetende dat het heel moeilijk is’, zei Rutte.

‘De basisregels blijven van kracht na 28 april. Werk zoveel mogelijk vanuit huis’, zei hij. Train alleen, koop alleen boodschappen, blijf op afstand van andere mensen en blijf thuis met zelfs de minste gezondheidsklachten.

‘Was je handen zo vaak als je kunt. Hoest en nies in je elleboog. Deze basisregels hebben ons op het punt gebracht dat we nu andere maatregelen kunnen versoepelen. Maar elke ontspanning, hoe klein ook, vereist nog meer geduld en discipline van iedereen. Blijf sterk! Doe dit voor jezelf en voor iedereen. ‘

Eerdere lekken

Eerder op dinsdag lekte het Outbreak Management Team, een team van experts, de belangrijkste adviseur van de regering over hoe om te gaan met de coronaviruscrisis, de regering om de kinderopvanginstellingen na de meivakantie zonder beperkingen te laten heropenen en de primaire scholen gedeeltelijk open. Als dit niet tot een grote uitbraak leidt, kunnen de maatregelen ook voor middelbare scholen worden versoepeld, aldus de OMT.

De OMT heeft ook afgeraden om de bezoekregeling voor verpleeghuizen te versoepelen en de teamsporten niet opnieuw te laten beginnen. Maar het moet veilig zijn voor kinderen, tieners en topsporters in individuele sporten om onder bepaalde omstandigheden weer te gaan trainen.

Het team van experts kon geen consensus bereiken over de vraag of ondernemingen met een hoog contact zouden mogen worden heropend. De aarzeling hier had te maken met een gebrek aan kennis over hoe besmettelijk het coronavirus is voordat een patiënt symptomen begint te vertonen, en het tekort aan beschermende uitrusting. Zo hebben kappers deze week een protocol ingediend met daarin de maatregelen die ze nemen om veilig te heropenen. Deze omvatten grotendeels het dragen van maskers en handschoenen. Dit zal de toch al hoge vraag naar beschermende uitrusting vergroten.

Het advies van de OMT is niet bindend en is voornamelijk gebaseerd op medische gronden. Bij het bepalen van het advies dat moet worden gevolgd, moet de overheid ook rekening houden met andere factoren, zoals stagnatieonderwijs en de sociale impact van isolatie.