FINANCIEEL.com

Nederland komt dichter bij het verbieden van ontkenning van Holocaust, genocide en oorlogsmisdaden

Nederland komt dichter bij het verbieden van ontkenning van Holocaust, genocide en oorlogsmisdaden

Het demissionair kabinet heeft vooruitgang geboekt met hun plan om het Nederlandse Wetboek van Strafrecht zodanig te wijzigen dat het strafbaar wordt om “de verschrikkingen van de Holocaust publiekelijk goed te keuren, te ontkennen of te bagatelliseren”, maakte het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijdag bekend. Met het wetsvoorstel van het kabinet wordt het wetsartikel aangepast dat het strafbaar stelt om groepen mensen publiekelijk aan te klagen op basis van ras, religie, seksuele geaardheid of handicap.

Dit zou worden gewijzigd om de slachtoffers van alle daden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en andere oorlogsmisdaden te beschermen tegen “bijzonder kwetsende verklaringen die dit soort internationale misdaden ontkennen en bagatelliseren”, aldus het ministerie.

“Helaas is de ontkenning van dit soort gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid aan de orde van de dag. Zo zien we regelmatig dat het monster van het antisemitisme weer de kop opsteekt”, zegt demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius. “Dit baart mij grote zorgen en we mogen het niet onbeantwoord laten, want de les van de Holocaust is geen geschiedenisles. Dit gaat ook over het hier en nu. Het gaat over discriminatie, uitsluiting en uiteindelijk: destructie.”

Een conceptversie van het wetsvoorstel werd voor het eerst uitgebracht in oktober als reactie van het kabinet op Europese eisen om aspecten van het wetboek van strafrecht aan te scherpen om bepalingen van Europees recht beter te handhaven. In het bijzonder moesten de lidstaten van de Europese Unie het strafrecht aanpassen om te voldoen aan het kader van de Europese Raad van 2008 met betrekking tot uitingen van racisme en vreemdelingenhaat. In Nederland vraagt ​​dit om aanpassing van artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht, waarin al het verbod op racisme en bepaalde andere vormen van discriminatie is opgenomen.

Wie de huidige wet overtreedt, kan een gevangenisstraf van maximaal een jaar krijgen. De maximale looptijd blijft ongewijzigd als het wetsvoorstel van het demissionaire kabinet wordt goedgekeurd, aldus het ministerie.

Bovendien staat de huidige wet ook toe dat de straf wordt verhoogd tot maximaal twee jaar als de veroordeelde de wet overtreedt als “een beroep of gewoonte”, of als hij deelnam aan het haatmisdrijf als onderdeel van een groep van twee of meer mensen. Ook kunnen ze een boete krijgen van maximaal 22.500 euro, volgens de huidige strafmaatstaven in Nederland.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert